LENJA PITA SA JABUKAMA Starinska poslastica mekana kao pamuk, za pravo uživanje

Ivana Pavlović

10:30

Slatki kutak 0

Fenomenalni desert savršen je za sve svečane prilike.

lenja pita
Shutterstock

Potrebno je:

Za testo:

  • 200 g brašna
  • 100 g šećera
  • 100 g putera (može i margarin), omekšalog
  • 1 jaje
  • 1 prašak za pecivo
  • pola kašičice vanilin šećera (opciono)

Za fil:

  • 4-5 srednjih jabuka
  • 2-3 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 1 kašika brašna (da se fil ne razliva)

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Jabuke isecite na tanke kriške pa im dodajte šećer, cimet i brašno. Sve dobro promešajte pa ostavite sa strane. Zasebno pomešajte brašno, šećere i prašak za pecivo. Umešajte omekšali puter i jaje, pa mesite sve dok testo ne postane glatko. Zatim ga podelite na 2 dela. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jedan deo pa ga prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Nanesite fil od jabuka. Drugim delom testa napravite mrežasti sloj sečenjem na trakice pa ih unakrsno rasporedite preko fila. Premažite gornji sloj testa umućenim jajetom za lepu zlatnu boju. Pecite pola sata do 40 minuta do zlatnosmeđe boje.Pustite da je prohladi pa je secite na komade. Pospite pitu šećerom u prahu. Prijatno!

@moja.trpeza

Ručak za 300 dinara! Pita kroasan - brzo i ukusno! Sastojci: • Pakovanje kora za pitu • 500 g sitnog sira • 2 jaja • 1 čaša kisele vode • So po ukusu • Malo ulja Priprema: 1. U veću posudu stavite sir, jaja, so i kiselu vodu. Sve dobro izmešajte dok se smesa ne sjedini. 2. Na radnu površinu položite jednu koru za pitu, pa je premažite tankim slojem fila. Uvijajte koru u obliku kroasana ili frulice. 3. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav fil i kore. 4. Poređajte uvijene kroasane na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih uljem za dodatnu hrskavost. 5. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta, dok ne porumene. Uživajte u toplim i ukusnim kroasanima od sira! ♬ original sound - Moja Trpeza




 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading