LENJA PITA SA JABUKAMA Starinska poslastica mekana kao pamuk, za pravo uživanje
Fenomenalni desert savršen je za sve svečane prilike.
Potrebno je:
Za testo:
- 200 g brašna
- 100 g šećera
- 100 g putera (može i margarin), omekšalog
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- pola kašičice vanilin šećera (opciono)
Za fil:
- 4-5 srednjih jabuka
- 2-3 kašike šećera (po ukusu)
- 1 kašičica cimeta u prahu
- 1 kašika brašna (da se fil ne razliva)
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Jabuke isecite na tanke kriške pa im dodajte šećer, cimet i brašno. Sve dobro promešajte pa ostavite sa strane. Zasebno pomešajte brašno, šećere i prašak za pecivo. Umešajte omekšali puter i jaje, pa mesite sve dok testo ne postane glatko. Zatim ga podelite na 2 dela. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte jedan deo pa ga prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Nanesite fil od jabuka. Drugim delom testa napravite mrežasti sloj sečenjem na trakice pa ih unakrsno rasporedite preko fila. Premažite gornji sloj testa umućenim jajetom za lepu zlatnu boju. Pecite pola sata do 40 minuta do zlatnosmeđe boje.Pustite da je prohladi pa je secite na komade. Pospite pitu šećerom u prahu. Prijatno!
Možda vas zanima:
LENJA PITA BEZ RAZVLAČENJA TESTA Kolač detinjstva koji osvaja na prvi zalogaj
Priprema je jednostvana, a ukus fantastičan.
LENJA PITA ZA PRAVE SLADOKUSCE Nema razvaljačenja testa, a hrskava spolja i sočna iznutra
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
LENJA PITA SA VIŠNJAMA MIRIŠE NA LJUBAV Sve se samo pomeša i peče, a i dupla mera je malo
Najbolje služite uz šoljicu kafe.
LENJA PITA S JABUKAMA ZA NEDELJU KOJA SE PAMTI I dupla mera će biti malo
Mirisna i sočna, prste da poližete.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)