AMERIČKA PITA SA VIŠNJAMA Slatkiš bez mane koji osvaja od prvog zalogaja
Savršena poslastica za slavsku trpezu, uzećete parče više.
Potrebno je
Za koru:
- 2 i po šolje brašna
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1 šolja hladnog putera (isečenog na kockice)
- pola šolje hladne vode
Za fil:
- 4 šolje očišćenih i osušenih višanja
- 1 šolja šećera
- 1/4 šolje kukuruznog skroba
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1/4 kašičice bademovog ekstrakta (opciono)
- 1 kašika limunovog soka
- 1/4 kašičice soli
Za premazivanje:
- 1 jaje
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i mešajte viljuškom ili rukama dok smesa ne postane mrvičasta. Postepeno dodajte hladnu vodu, mešajući dok se testo ne sjedini. Možda neće biti potrebno pola šolje vode. Podelite testo na dva dela, oblikujte u diskove, umotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na najmanje 1 sat. U velikoj posudi pomešajte višnje, šećer, kukuruzni skrob, vanilu, bademov ekstrakt (ako ga koristite), limunov sok i so. Dobro izmešajte i ostavite sa strane. Izvadite jedan disk testa iz frižidera i razvucite ga na pobrašnjenoj površini do prečnika malo većeg od kalupa za pitu (oko 23 cm). Stavite testo u kalup za pitu. Sipajte fil od višanja u kalup sa testom. Izvadite drugi disk testa iz frižidera i razvucite ga. Stavite preko fila i spojite ivice sa donjim testom. Premažite gornji deo pite umućenim jajetom. Pecite pitu na 220 stepeni 20 minuta. Smanjite temperaturu na 175 i pecite pitu još 40-45 minuta, ili dok kora ne postane zlatnosmeđa, a fil ne počne da kipi.
Možda vas zanima:
DESERT SA JABUKAMA Slatkiš bez mane za savršenu nedelju
Slatkiš koji se ne odbija, a nestaje sa stola odmah.
AMERIČKA PITA SA JABUKAMA Sočna poslastica mekana kao duša, za prave sladokusce
Fenomenalna poslastica oduševiće i one izbirljive.
PADOBRANCI Jugoslovenski slatkiš koji su pravile sve bake, sa sočnim filom, odmah vraća u dane detinjstva
Sočni i slatki sitni kolači, ukusa koji priča priče.
KITNIKEZ Zaboravljeni vojvođanski slatkiš od dunja čiji se recept prenosio generacijama, a danas je totalno zaboravljen
Kitnikez ili žele od dunja, šećera i limuna, sa dodatkom oraha, nekada je bio neizostavni deo vojvođanske trpeze.
STARINSKE VANILICE Neodoljivi sitni kolači savršeni za svaki svečanost
Slatkiš bez mane. po starom receptu.
ŠTRUDLA SA MAKOM Mirisna poslastica koja budi nostalgiju na bakinu kuhinju
Neodoljiva i slatka poslastica, najbolje odmah stavite duplu meru.
OČARAVAJUĆI BASKIJSKI ČIZKEJK Kolač koji je nastao greškom, a svima omiljen
Kolač koji osvaja od prvog zalogaja, za pravo uživanje.
KOH Sočan kolač po starom receptu, oduševiće i one izbirljive
Kolač sa mlekom po starom teta Nadinom receptu.
BRZE BANANA KUGLICE Sitni kolači neodoljivog ukusa, za prave sladokusce
Savršeni za svečanu i slavsku trpezu, pravićete stalno.
Komentari (0)