ČEMBERLEN TORTA Starinska poslastica na koju smo svi zaboravili, a ukus joj je bogovski
Čemberlen torta je prava starinska torta i sa njom nikada nećete pogrešiti. Kombinacija mekih kora s orasima, dva fila koja se spajaju u jedan i grilijaša, daju ju božanstven ukus
Za kore:
12 belanaca
12 kašika šećera
300 g mlevenih oraha
3 kašike brašna
Za fil:
12 žumanaca
16 kašika šećera
3 kesice vanilina
400 ml mleka
4 kašike gustina
100 g čokolade
300 g putera
Za karamelizovane lešnike:
250 g šećera
200 g prepečenih lešnika
Priprema:
Karamelizovanje: Lešnike prepecite. U šerpici na slabijoj vatri otopite šećer, pa kad potamni i postane tečan bez grudvica dodajte lešnike, promešajte da se oblože šećerom pa ih prospite na pek papir. Čim se ohladi, isecite na sitnije komade.
Kore: Umutite mikserom 4 belanca. Dodajte 4 kašike šećera pa mutite da se istopi. Dodajte 100 g oraha i kašiku brašna. Umešajte špatulom, preručite u okrugli kalup obložen pek papirom (oko 25 cm). Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Ponovoite isto za ostale 2 kore.
Fil: U veću šerpu sipajte 300 ml mleka i 6 kašika šećera. Stavite da provri i šećer se otopi. Sklonite sa ringle. Žumanaca, 10 kašika šećera i vanilin šećer nekoliko minuta mutite mikserom. Dodajte gustin i 100 ml mleka. Provrelo mleko sa šećerom prelijte preko umućenih žumanaca, promešajte i vratite u šerpu. Kuvajte fil na tihoj vatri uz mešanje. Posle nekoliko minuta počeće da se zgušnjava. Mešajte bez prestanka dok ne postane kao puding. Sklonite sa ringle i umešajte čokoladu izlomljenu na kockice. Ostavite pokriveno providnom folijom. Kada fil bude mlak, dodajte puter sobne temperature i umutite mikserom u glatku smesu.
Filovanje: Svaku koru premažite trećinom fila pa pospite trećinom karamelizovanih lešnika. Kad postavite treću koru, celu tortu premažite filom i pospite lešnicima.
BAKIN KOLAČ Recept za najmekše vafle na svetu koje unuci obožavaju!
Možete ih mazati džemom, kremom ili jesti uz čaj i kafu.
BRZA NAPOLEON TORTA: Jednostavna verzija popularnog deserta, trebaju vam samo 3 sastojka
Napoleon torta je po ukusu najsličnija krempitama, ali je izgled i sama priprema malko drugačija
KOLAČ SA JABUKAMA I ČOKOLADOM Bez miksera, gotov za 20 minuta, topi se u ustima
Čokolada, jabuke, džem... Kombinacija koja osvaja sva čula.
BAKLAVA BEZ KORA Sočan kolač gotov za 10 minuta, a ukus za čistu desetku
Nešto brzo, a jako ukusno, ne previše slatko, po želji se može dodati još šećera kao i sirupa, pa ko kako voli neka izvoli
REFORMA OBLANDA JE SAVRŠEN SITNI KOLAČ Bogat je sočnim čoko filom, a recept je jednostavan i sigurno uspeva čak i početnicima
Mekani fil i šuškavi premaz od belanaca na oblandi oduševiće sva vaša čula
Komentari (0)