KOLAČ SA JABUKAMA I ČOKOLADOM Bez miksera, gotov za 20 minuta, topi se u ustima

Jelena Vukelić

16:22

Slatki kutak 0

Čokolada, jabuke, džem... Kombinacija koja osvaja sva čula.

čokoladni kolač
Shutterstock

Sastojci:

2 jabuke (srednje veličine)
3 jaja
150 g šećera (ili manje, po ukusu)
100 ml ulja
100 ml mleka
200 g brašna
1 prašak za pecivo
1 kašičica cimeta
100 g čokolade za kuvanje (iseckane na sitne komadiće ili rendane)
3 kašike džema po izboru (najbolje od kajsije, šljive ili breskve)
Prstohvat soli

Za glazuru (opciono):

100 g čokolade za kuvanje
2 kašike ulja

Priprema:

Ogulite jabuke i narendajte ih na krupno rende. Ostavite ih sa strane da puste sok.
Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. Dodajte ulje i mleko, pa sve dobro sjedinite.
U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet i prstohvat soli. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu s jajima, mešajući lagano dok ne dobijete glatko testo.
U testo umešajte rendane jabuke (blago oceđene), iseckanu čokoladu i džem. Lagano promešajte da se svi sastojci ravnomerno rasporede.
Pripremite pleh (dimenzije oko 20x30 cm) i obložite ga papirom za pečenje. Sipajte smesu i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-35 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista.
Ako želite, otopite čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj. Prelijte preko ohlađenog kolača i ostavite da se stegne.
Kolač iseckajte na kocke ili štangle i poslužite uz šoljicu kafe ili čaja.

Komentari (0)

Loading