TIRAMISU SA KESTENOM Italijanski slatkiš na drugačiji način, savršen uz omiljeni napitak

Ivana Pavlović

18:30

Slatki kutak 0

Sočan i sladak, ovakav do sada niste jeli.

tiramisu sa kestenom
Shutterstock

Potrebno je:

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

  • pakovanje piškota
  • 200 g kesten pirea
  • 300 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera u prahu
  • 200 ml crne kafe (jače)
  • 400 g maskarpone sira
  • 5 kašika ruma ili amareto likera
  • kakao


Priprema:

Pomešajte pire od kestena sa 100 ml slatke pavlake, pa umutite dobro. Od ostatka slatke pavlake napravite šlag.  U jednoj činiji pomešajte šećer sa maskarponeom, pa umutite. Onda dodajte kesten pire i mutite još malo. Kašikom polako dodajte šlag i mešajte dok se ne sjedini. U zasebnoj posudi pomešajte crnu kafu sa rumom. U mešavinu kafe umačite piškote pa premažite pripremljeni fil. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite sav materijal. Pospite kakaom. Ostavite tiramisu par sati u frižideru. 

Kroasan za samo 15 minuta Sastojci: 300 g brašna (T-400) 200 g kukuruznog brašna 1 jaje 250 ml toplog mleka 1 kvasac 2 kašike ulja So, šećer Fil: 400 g šunke 200 g sira 200 g majoneza Priprema: U posudu stavite jaje, kvasac i toplo mleko, promešajte i ostavite 10 min. Dodajte brašno, so, šećer i ulje, umesite testo i ostavite da odmori 20 min. Razvucite u krug, isecite na trouglove. Pomešajte šunku, sir i majonez, filujte trouglove i urolajte u kroasane. Poređajte ih na pleh, premažite žumancetom, pospite semenkama i pecite 20 min na 190°C. Poslužite tople i uživajte! #trpeza #mojatrpeza #fy #fyp #viral #viralvideo #fyf #kroasan ♬ Pretty (Fashion Week Edition) - MEYY Watch on TikTok
img
28. 02. 2025 10:36

EKSKLUZIVNO Čuveni ekonomista Džefri Saks – „Srbija ima veliku šansu, da postane most, mesto povezivanja“

img
30. 03. 2025 15:18

Svaka ptica svome jatu! Nataša Kandić oduševljana rektorom Đokićem

img
25. 03. 2025 10:26

MLADOST Engobirani crep nove generacije i Energetski blokovi – provereni kvalitet uz 50 godina garancije!

img
25. 01. 2025 12:08

IZBEGNI PAD, OSIGURAJ DOBITAK!

Komentari (0)