ŠTRUDLA SA MAKOM IZ BAKINE KUHINJE Mirisna poslastica koja budi nostalgiju na dane detinjstva

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Savršena i slatka, najbolje odmah stavite duplu meru.

štrudla sa makom
Shutterstock

Sastojci
Za testo:

  • 500 g brašna
  • 250 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 2 jajeta
  • 1/2 kocke svežeg kvasca
  • 1/2 kašičice soli
  • 5 kašičica šećera

Za nadev:

  • 500 g mlevenog maka
  • 200 g šećera
  • 3 dl mleka
  • 1 kesica vanilin šećera

Za premazivanje:

  • 1 žumance
  • nekoliko kapi ulja

Za posipanje:

  • po potrebi šećera u prahu

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Razmutite kvasac u 250 ml mleka, pa dodajte kvasac i kašiku šećera. Pustite 15 minuta da se aktivira. Sipajte brašno u dublju vanglu, pa mu dodajte nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Zamesite glatko testo. Onda ga premesite na pobrašnjenoj radnoj površini, i podelite na 2 jufke. Prekrijte ih krpom i ostavite tako 45 minuta. Mleko sa šećerom zagrejte do ključanja, pa dodajte mleveni mak i dobro sjedinite.Oklagijom rastanjite jufke pa premažite nadevom od maka. Urolajte u štrudlu, pa prebacite u pleh obložen pek papirom. Premažite umućenim žumancetom. Pecite štrudle oko 45 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Poprskajte vodom, pa pokrijte suvom krpom i ostavite da se ohlade. Na kraju ih pospite šećerom u prahu.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading