DOBITNA KOMBINACIJA Sladoled od vanile će biti ukusniji kada ga prelijete ovim prelivom, tako to rade u Italiji
Za početak, jednostavno izvadite kašiku sladoleda, dodajte kap-dve...

Omiljeni preliv za sladoled na TikToku je verovatno nešto što već imate u svojoj kuhinji: ekstra devičansko maslinovo ulje. Prelivanje sladoleda maslinovim uljem postalo je pravi hit na internetu, ali ovaj trend nije samo prolazna senzacija sa društvenih mreža.
Dodavanje ovog sastojka hladnim poslasticama popularno je u Italiji već godinama, kao i u vrhunskim poslastičarnicama poput njujorške ,,Caffe Panna" i ,,Lilia" u Bruklinu, gde se čuveni sladoled od vanile u mekoj varijanti služi sa maslinovim uljem, morskom solju, polenom od komorača i medom.
Saznajte više o ovoj neočekivanoj kombinaciji, uključujući da li zaista funkcioniše — i kako da je lako isprobate kod kuće.
Zašto maslinovo ulje tako dobro ide uz sladoled
„Maslinovo ulje je zaista zabavan način da svom sladoledu dodate potpuno novu dimenziju,“ kaže Hali Majer, osnivač poslastičarnice ,,Caffe Panna" za sajt Martha Stewart. Maslinovo ulje je deo ponude još od otvaranja radnje u Menhetnu 2019. godine, rame uz rame s uobičajenim dodacima poput šarenih mrvica.
Shutterstock
Maslinovo ulje dodaje blagi začin i toplinu hladnom desertu. „Zanimljivo je gledati koliko ljudi postaju kreativni s tim,“ kaže Majerova. Baš kao i topli čokoladni preliv, nekoliko kapi maslinovog ulja dodaje dubinu svakom zalogaju sladoleda.
Najbolji ukusi sladoleda za kombinovanje
Lokalni specijalitet je sladoled od vanile sa morskom solju i nekoliko kapi ekstra devičanskog maslinovog ulja. Ali mušterije ga dodaju raznim ukusima sladoleda. „Odlično ide uz jagodu — maslinovo ulje može dodatno istaći voćne note,“ kaže Majerova. Takođe se sjajno kombinuje sa biljnim ukusima i posebno dobro funkcioniše sa voćnim sorbeima bez mlečnih proizvoda.
Shutterstock
Sorbei obično ne sadrže masnoće (koje dolaze iz mleka, pavlake i jaja u klasičnim sladoledima), pa dodatak maslinovog ulja pruža dodatni sloj bogatstva.
Gotovo svaki ukus sa blagom bazom može imati koristi od nekoliko kapi maslinovog ulja, kaže Meyer. Teži sladoledi, kao što su oni na bazi kikiriki putera ili puni dodataka, možda se neće najbolje uklopiti — ali to ne znači da ne treba da eksperimentišete!
Koje maslinovo ulje koristiti
Majerova kaže da će odgovarati bilo koje ekstra devičansko maslinovo ulje koje već volite i koristite kod kuće. Posebno dobro funkcionišu ulja sa blagom začinskom notom — ta „oštrina“ se ublaži u kombinaciji sa sladoledom, ali ostavi prijatan trag na nepcima. Završna maslinova ulja (tzv. finishing oils), koja su obično skuplja, ali i bogatijeg ukusa, mogu potpuno transformisati vaš sladoled bez dodatka šećera ili veštačkih sastojaka.
Koliko maslinovog ulja koristiti
Kada je količina u pitanju, cilj nije da prelijete ili „obučete“ sladoled u maslinovo ulje — ipak to nije salata. Umesto toga, nanesite nežan mlaz preko kugle sladoleda ili korneta, kao što biste učinili sa bilo kojim tečnim prelivom.
Shutterstock
Naravno, možete dodati više ulja i eksperimentisati — različita maslinova ulja mogu potpuno drugačije delovati u kombinaciji sa raznim ukusima i brendovima sladoleda, sorbea ili sladoleda.
Za početak, jednostavno izvadite kašiku sladoleda, dodajte kap-dve maslinovog ulja i probajte jedan zalogaj — pa nastavite dalje po ukusu.
Ne zaboravite krupnu so
Za potpuni TikTok-doživljaj, ne preskačite krupnu morsku so na vrhu. Ona ne samo da dodaje zanimljivu teksturu, već i naglašava aromatske nijanse čak i najjednostavnijih ukusa sladoleda.
Bonus video:
Možda vas zanima:


DOMAĆI SLADOLED OD BADEMA Osvežiće vas i zasladiti u momentu, a treba vam samo nekoliko sastojaka
Bićete oduševljeni ukusom.

DOMAĆI SLADOLED OD PISTAĆA Osvežiće vas i zasladiti u trenu, a potrebno vam je samo 5 sastojaka
Kremast i neodoljiv, ukusa koji priča priče.

SLADOLED SA KAFOM Kao osmišljen za tople prolećne dane, ovakav do sada niste jeli
Za prave kafoljupce.

BRZE KEKS BOMBICE Ne zahtevaju truda ni vremena, a savršene za sve prilike
I dupla mera će biti malo.

TIRAMISU Sočan, kremast, mekan kao duša i topi se u ustima, ovako ga prave Italijani!
Najbolje služite uz šoljicu kafe.

KOLAČ "SMUTI PA PROSPI" Gotov za 5 minuta, a kremast i čokoladan, jednostavnije od ovoga nema!
Pravi se lako, a pojede brzo.

KOLAČ SA MAKOM I VIŠNJAMA Priprema je jednostavna, a ukus božanstven, i dupla mera će biti malo!
Fenomenalan desert nestaće sa stola odmah.

STARA SARAJEVSKA TORTA Sa rozen korama, nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Kremasta i slatka, bićete oduševljeni.
Komentari (0)