MERENG KOLAČ SA JABUKAMA Lep, kremast, sočan i osvežava, i dupla mera će biti malo

Ivana Pavlović

18:30

Slatki kutak 0

Svaki zalogaj miluje nepca.

mereng kolač sa jabukama
Shutterstock

Potrebno je:

  • 120 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 4 žumanca
  • 6 kašika kisele pavlake
  • 1 rendana limunova kora
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica vanile
  • 1 prašak za pecivo 
  • četvrt kašičice soli
  • 250 g brašna

Za fil:

  • 5 jabuka
  • sok od pola limuna
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika kukuruznog skorba

Za mereng smesu:

  • 4 belanca
  • 150 g šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni.Oljuštite jabuke pa ih naseckajte na kriške debljine oko 3 mm. Onda ih prelijte sokom od pola limuna, cimetom i kukuruznim skrobom. U posudi sjedinite brašno, prašak za pecivo i so. Zasebno penasto umutite maslac i šećer. Zatim umešajte jedno po jedno žumance, nakon toga pavlaku, pa vanilu i koru limuna. Dobro sve umutite. Sjedinite obe smese uz neprestano mešanje. Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom pa poravnajte i sipajte jabuke. Pecite kolač 30 do 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.  Belanca sa šećerom umutite u čvrst sneg. Vruć kolač prelijte merengom od belanaca. Potom vratite u vruću rernu, pa pecite s uključenim gornjim grejačem oko 3–5 minuta, dok se ne zapeče.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading