POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, polizaćete i tanjir
Još slađa od klasične baklave, nema ko će joj odoleti.
Potrebno je:
- 500 g kora za baklavu
- 150 g posne čokolade
- 200 g mlevenih pistaća
- 100 g šećera
- 100 ml biljnog ulja
- 100 ml vode
- 1 kašičica vanilinog šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 sok od limuna
- 250 ml zaslađivača ili agavinog sirupa
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Otopite crnu čokoladu na pari. U jednoj posudi pomešajte mlevene pistaće, šećer, cimet i vanilin šećer. Pleh obložite pek papirom. Stavite jednu koru pa je premažite uljem.Ponovite postupak za još 5-6 kora. Zatim ravnomerno rasporedite deo pistaća i otopljenu čokoladu. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Završite sa korama. Secite baklavu na kvadrate. Pecite 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpici zakuvajte vodu, biljno ulje, agavin sirup (ili posni med) i sok od limuna, sve dok se ne zgusne, oko 10 minuta. Pečenu baklavu prelijte vrućim sirupom.
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA PISTAĆIMA PO RECEPTU BOBE ŽIVOJINOVIĆA Svaki zalogaj mami na parče više
Nekadašnji teniser poznat je kao veliki gurman, ali i kao neko ko obožava da kuva. U njegovim specijalitetima najviše uživaju supruga Brena, sinovi Viktor, Filip i Stefan, kao i unuk Aleksandar, kojima je baš ova baklava jedna od omiljenih. Sočna i mekana, a nije preslatka, pa ne sumnjamo da ćete i vi biti oduševljeni.
BAKLAVA PUŽIĆI SA ORASIMA PONOS TURSKE I dupla mera je malo
Savršenog ukusa, a nisu preslatki.
LAŽNA BAKLAVA ZA LENJE DOMAĆICE Gotova očas posla, a i dupla mera je malo
Mirisna i sočna, polizaćete i tanjir.
BAKINA SOČNA BAKLAVA SA MAKOM Mekana kao duša, a nije preslatka
Super ide uz šoljicu kafe.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)