POSNA BAKLAVA SA ČOKOLADOM Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, polizaćete i tanjir

Ivana Pavlović

16:30

Kulinarski globus 0

Još slađa od klasične baklave, nema ko će joj odoleti.

posna baklava a čokoladom
Printscreen

Potrebno je:

  • 500 g kora za baklavu
  • 150 g posne čokolade
  • 200 g mlevenih pistaća
  • 100 g šećera
  • 100 ml biljnog ulja
  • 100 ml vode
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 sok od limuna
  • 250 ml zaslađivača ili agavinog sirupa

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Otopite crnu čokoladu na pari. U jednoj posudi pomešajte mlevene pistaće, šećer, cimet i vanilin šećer. Pleh obložite pek papirom. Stavite jednu koru pa je premažite uljem.Ponovite postupak za još 5-6 kora. Zatim ravnomerno rasporedite deo pistaća i otopljenu čokoladu. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Završite sa korama. Secite baklavu na kvadrate. Pecite 30 do 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. U šerpici zakuvajte vodu, biljno ulje, agavin sirup (ili posni med) i sok od limuna, sve dok se ne zgusne, oko 10 minuta. Pečenu baklavu prelijte vrućim sirupom. 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading