FANTASTIČNO KREMASTA SENZACIJA Čokoladni ledeni vetar, parče raja na tanjiru
Sigurno ste imali priliku da probate tortu ledeni vetar, ali ovakvu sigurno niste – ovo je čokoladna verzija, a koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Sastojci za jednu koru, suše se dve ili se u velikom plehu od rerne suši jedna pa se preseče:
- 5 belanaca
- 6 kašika šećera
- 1 kašika sirćeta
Fil:
- 10 žumanaca
- 800 ml mleka
- 5 kašika kristal šećera
- 6 kašika gustina
- 250 gr margarina
- 200 gr čokolade
- 100 gr šećera u prahu ( ili po ukusu )
- 250 ml slatke pavlake ili 2 kesice šlaga
Priprema:
Uključiti rernu na 120 stepeni da se zagreje.
Za to vreme ulupati belanca sa šećerom da se dobije jaka i gusta pena, pa dodati širće na kraju i opet mutiti.
Činiju kada okrenete naopako i belanca ( pena ) neće napolje onda je dobro umućeno.
Istresti belanca u pleh 30 x 20 cm u slučaju da pravite jednu po jednu, a ukoliko hoćete da sušite odjenom onda u veliki pleh od rerne obložen papirom za pečenje.
Papir je obavezan.
Staviti na 120 stepeni sat vremena da se suši, pa još 30 minuta na 100 stepeni.
Pečenu koru ohladiti.
Dok se kora peče skuvati fil.
Razmutiti žumanca sa kristal šećerom i gustinom u malo hladnog mleka a ostatak staviti da provri.
Kada provri zakuvati žumanca i mešati dok se ne zgusne.
Zatim skloniti sa vatre, dodati čokoladu i mešati dok s ene otopi. Na kraju staviti kesu ili foliju preko i ostaviti da se hladi.
Margarin sobne temperature umutiti sa šećerom u prahu pa mu dodati pola pudinga, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Umutiti slatku pavlaku ili šlag pa ako vam je masa za fil pregusta dodati 2 – 3 kašike pavlake ili šlaga i opet umutiti.
Traba da je fino kremasto.
Na prvu koru naneti pola fila, šlag, pa drugu koru, opet fil i ako vam je ostalo šlaga pa dekorisati po želji.
Ohladiti pa služiti.
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
OMILJENI SLATKIŠ U SRPSKIM KUĆAMA Starinski kolač od jabuka i griza, mirisom vraća sećanje na bakinu kuinu
Kolači sa jabukama su među omiljenim desertima kod mnogih, a ovaj recpet će vas oboriti s nogu
POSNA ČOKOLADNA TORTA Sočna i bogata orasima, savršena za slavsku trpezu!
Ako tražite posnu tortu koja je toliko čokoladna, sočna i bogata orasima da zaseni i najskuplje poslastice, ova torta je pravi pogodak.
Komentari (0)