MAKEDONSKI KOLAČ BEZ MLEKA I JAJA Gotov dok pristavite kafu, a savršenog ukusa

Ivana Pavlović

14:30

Slatki kutak 0

Super ide uz čaj ili kafu.

makedonski kolač
Shutterstock

Potrebno je:

  • 5 šolja mineralne vode
  • 5 šolje brašna
  • 3 šolje ulja
  • 3 šoljice pšeničnog griza
  • 1 kašičica cimeta
  • 200 g sekkanih oraha
  • 200 g suvog grožđa
  • 1 prašak za pecivo

Za sirup:

  • 350 g šećera
  • 400-500 ml vode
  • 2 vanilin šećera

Za posipanje:

  • 50 g oraha

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U velikoj posudi sjedinite brašno, pšenični griz, prašak za pecivo, cimet, seckane orahe i suvo grožđe oprano i potopljeno u vodi. Promešajte dobro pa napravite udubljenje u sredini smese. Dodajte mineralnu vodu i ulje pa mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite kolač oko 35 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Šećer zakuvajte sa vodom i vanilinim šećerom pa sirupom prelijte ohlađeni kolač. Secite ga na kockice i pospite seckanim orasima.

 

Komentari (0)

Loading