AMERIČKA PITA SA JABUKAMA BUDI SVA ČULA Klasik koji nikada ne izlazi iz mode

Ivana Pavlović

17:30

Slatki kutak 0

Mirisna i sočna, uzećete parče više.

američka pita
Shutterstock

Potrebno je:
Za koru:

  • 300 g brašna
  • 200 g hladnog putera1 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 4-6 kašika ledene vode

Za nadev:

  • 6 jabuka
  • 120 g šećera
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika brašna
  • vanilin ekstrakt
  • prstohvat muskantnog oraha

Za premaz:

  • 1 jaje
  • smeđi šećer

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. U jednoj posudi pomešajte šećer, so i brašno. Onda dodajte hladan puter sečen na kockice. Utrljavajte sve dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Postepeno dodajte ledenu vodu pa podelite testo na dva dela. Zatim uvijte u foliju i ostavite pola sata u frižideru. Jabuke oljuštite i iseckajte pa ih pomešajte sa šećerom, cimetom, vanilom, limunom i gustinom. Ostavite 10 minuta tako da odstoje. Zatim razvucite  prvi deo testa i stavite u okruglu tepsiju. Viljuškom izbockajte pa dodajte nadev od jabuka. Onda razvucite drugi deo testa i njime prekrijte celu pitu. Preko nje isecite trake pa napravite mrežicu preko jabuka. Zatim pitu premažite jajetom i pospite smeđim šećerom. Pecite pitu 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading