Prefinjeni LONDONERI, starinski kolači čiji se recept prenosi s generacije na generaciju
Nekada se zima nije mogla zamisliti bez ovih prefinih londonskih štangli.
Londonci
Sastojci:
Za koru:
250 g brašna
120 g šećera
130 g + 1 kašika putera (sobne temperature)
4 žumanca
Za gornji sloj:
4 belanca
150 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 prstohvat soli
200 g mlevenih oraha
1,5 šoljice džema
Priprema:
Penasto umutite žumanca sa puterom i šećerom i umešati u brašno. Ručno ili varjačom mešajte brašno sa smesom od jaja, dok se ne pretvori u testo. Oblikujte loptu i ostavite u frižideru 30 minuta. Zagrejte rernu na 180 °C. Pleh srednje veličine obložite pek-papirom. Sameljite orahe. Umutiti belanca s prstohvatom soli dok ne postanu penasti. Postepeno dodajte šećer i vaniliju, mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umešajte mlevene orahe. Razvaljajte testo i utisnite ga u pripremljen pleh. Preko kore premazati džem od kajsija, a preko džema premazati smesu od oraha. Kolač pecite 20-25 minuta, dok se gornji sloj ne ispeče i ne porumeni. Ako vrh počne previše da tamni, smanjite temperaturu rerne. Ostavite da se ohladi pre sečenja.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
SOČNA I KREMASTA POSLASTICA Pariska torta, najlepši slatkiš starog Beograda
Nezaboravni kremasti ukus ove lake torte zaista je poseban: zahvaljujući mešavini čokolade i slatke pavlake
PREVRNUTA TORTA OD KRUŠAKA Elegantan dezert koji je prava eksplozija ukusa, oduševljava na prvi zalogaj
Poslužite je toplu ili na sobnoj temperaturi...
NAJSOČNIJI KOLAČ SA PUDINGOM I JABUKAMA Ne peče se, a ukus je poput najbolje domaće pite
Korica od keksa i fil s voćem s nepogrešiva kombinacija koja će da zadovolji i najprobirljivija nepca
SOČNA, NEŽNA, JEFTINA Neprevaziđena Bela torta, neprevaziđena tradicija na tanjiru
Bela torta je poznata decenijama kao neprevaziđen recept i generacije je vole, međutim ona je omiljena i domaćicama zato što nije komplikovana za spremanje
BOGATA, RASKOŠNA, OTMENA Interkontinental torta, najbolja poslastica ikada
Torta je jako ukusna, kore su od belanaca i oraha, filuje se sa tri jako lepa kremasta fila
Komentari (0)