Prefinjeni LONDONERI, starinski kolači čiji se recept prenosi s generacije na generaciju
Nekada se zima nije mogla zamisliti bez ovih prefinih londonskih štangli.

Londonci
Sastojci:
Za koru:
250 g brašna
120 g šećera
130 g + 1 kašika putera (sobne temperature)
4 žumanca
Za gornji sloj:
4 belanca
150 g šećera
1 kašičica ekstrakta vanilije
1 prstohvat soli
200 g mlevenih oraha
1,5 šoljice džema
Priprema:
Penasto umutite žumanca sa puterom i šećerom i umešati u brašno. Ručno ili varjačom mešajte brašno sa smesom od jaja, dok se ne pretvori u testo. Oblikujte loptu i ostavite u frižideru 30 minuta. Zagrejte rernu na 180 °C. Pleh srednje veličine obložite pek-papirom. Sameljite orahe. Umutiti belanca s prstohvatom soli dok ne postanu penasti. Postepeno dodajte šećer i vaniliju, mutite dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Pažljivo umešajte mlevene orahe. Razvaljajte testo i utisnite ga u pripremljen pleh. Preko kore premazati džem od kajsija, a preko džema premazati smesu od oraha. Kolač pecite 20-25 minuta, dok se gornji sloj ne ispeče i ne porumeni. Ako vrh počne previše da tamni, smanjite temperaturu rerne. Ostavite da se ohladi pre sečenja.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

POSNE PRINCES KROFNE Vazdušaste i mekane kao duša, poćiće vam voda na usta
Kremaste i sočne, tope se u ustima.

JAFA KOLAČ Osvežavajući desert koji budi sva čula, u sočnom spoju sa pomorandžom
Kremast i sladak, pravićete stalno.

LEDENA KRALJICA Očaravajuća poslastica raspametiće goste na uskršnjoj trpezi
Slatka i kremasta, uzećete parče više.

OPERA TORTA Klasik francuskog poslastičarstva u simfoniji različitih slatkih ukusa
Svečana i raskošna, gosti će biti oduševljeni.

ESTERHAZI TORTA Poslastica dostojna kraljeva, neprevaziđenog ukusa, za sve svečane prilike
Očaravajuća i svečana, nema ko vam neće tražiti dodatak.
Komentari (0)