DOBOŠ TORTA Čuvena poslastica, napravljena prvi put u 19 veku, a evo i kojim povodom
Poznati poslastičar, Jozef C.Doboš, osmislio je ovu popularnu tortu. Razlog je bila svečanost u Mađarskoj, koja se održavala u čast , tadašnjeg , austrougarskog vladara Franca Jozefa i njegove supruge Elizabete,. On je tada predstavio svoj izum, prvu tortu punjenu filom od čokolade, putera i jaja. Recept je Doboš sam otkrio, 1906 godine.
Za čokoladni krem
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 380 g putera
Za kore
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
Za karamel:
- 200 g šećera
- 2 kašike putera
- 2 kašike soka od limuna
Priprema
Umutite jaja penasto sa šećerom. Smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne. U nju dodajte čokoladu, dobro promešajte i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Dodajte puter, pa umutite mikserom. Stavite u frižider dok se priprema kora. Za koru Belanca umutite u čvrst sneg, pa im dodajte šećer i dalje mutitie dok se ne sjedini. Zatim umešajte žumance, jedno po jedno, i na kraju brašno. Mikserom mutite najslabijom brzinom, da se dobije kompaktna smesa. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Papir za pečenje isećcite da dobijete 10 krugova prečnika 25 cm. Za svaku koru obložite papirom kalup za tortu , pa na svaki sipajte po srednju kutlaču umućene smese. Pecite svaku koru pet do šest minuta, pa ih ređajte jednu na drugu ne skidajući papir za pečenje i prekrivajući ih krpom. Poslednju koru isecite na 16 jednakih delova i delove poslažite na veliki pleh tako da budu razdvojeni jedan od drugog. Karamelizujte šećer na jakoj vatri. Kada počne da tamni, sklonite ga i umešatjte puter i sok od limuna. Dobro izmešajte, pa vratite na vatru i kuvajte dok se skroz ne otopi. Prelijte smesu preko onih 16 isečenih delova ili preko cele kore, pre sečenja. Naizmenično ređajte koru i fil dok se ne potroše sastojci. Ostavite malo fila sa strane. Potom namažite celu tortu i odozgo. Istisnite špricem manje količine krema po površini torte na ivici, u pravilinim razmacima. Na te gomilice nasloniti karamel-trouglove.
Možda vas zanima:
![posna doboš torta](/data/images/2024-03-25/82046_posna-dobos-torta_f.jpg)
POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.
![moskva šnit](/data/images/2024-03-13/80487_moskva-snit_f.jpg)
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
![doboš torta](/data/images/2024-03-08/79874_dobos-torta_f.jpg)
DOBOŠ TORTA Raskošna poslastica koja nikada ne izlazi iz mode, klasik za sva vremena
Napravite za svečanu trpezu i oduševite goste.
![doboš torta](/data/images/2024-02-20/77852_shutterstock-1938293329_f.jpg)
DOBOŠ Klasik među tortama, popularna a služi se više od jednog veka
Torta koja traje od 1885. godine, kada je prvi napravio poslastičar iz Budimpešte, Jozef Doboš, po kome je i dobila ime.
![posna reforma torta](/data/images/2024-11-29/107520_posna-reforma-torta_f.jpg)
REFORMA TORTA Raskošna čokoladna poslastica sa orasima, za sve svečanosti
Neodoljiva poslastica sa orasima ukrasiće svaku svečanu trpezu.
![čokoladni mafini](/data/images/2025-02-14/114006_shutterstock-2232187775_f.jpg)
NEODOLJIVI ČOKOLADNI MAFINI Uspevaju i potpunim početnicima, a tope se u ustima
Fenomenalan i brz kolač, kao savršen za iznenadne goste.
![cimet rolnice](/data/images/2025-02-14/113997_shutterstock-2445801987_f.jpg)
AROMATIČNE CIMET ROLNICE Slatko pecivo koje savršeno ide uz šoljicu kafe
Neodoljive i slatke, za pravo uživanje.
![medovik torta](/data/images/2025-02-14/113993_shutterstock-2175430555_f.jpg)
MEDOVIK TORTA Očaravajuća poslastica kao savršena za sve svečane događaje
Fenomenalna torta sa medom za prave sladokusce.
![rolat sa pomorandžom](/data/images/2025-02-13/113943_screenshot-2025-02-13-164545_f.png)
AROMATIČNI ROLAT SA POMORANDŽOM Desert za savršen petak koji se pojede u trenu
Fenomenalan desert oduševiće i one koji ne vole voćne deserte.
Komentari (0)