DOBOŠ TORTA Čuvena poslastica, napravljena prvi put u 19 veku, a evo i kojim povodom
Poznati poslastičar, Jozef C.Doboš, osmislio je ovu popularnu tortu. Razlog je bila svečanost u Mađarskoj, koja se održavala u čast , tadašnjeg , austrougarskog vladara Franca Jozefa i njegove supruge Elizabete,. On je tada predstavio svoj izum, prvu tortu punjenu filom od čokolade, putera i jaja. Recept je Doboš sam otkrio, 1906 godine.
Za čokoladni krem
- 6 jaja
- 300 g šećera
- 150 g čokolade za kuvanje
- 380 g putera
Za kore
- 8 jaja
- 8 kašika šećera
- 8 kašika brašna
Za karamel:
- 200 g šećera
- 2 kašike putera
- 2 kašike soka od limuna
Priprema
Umutite jaja penasto sa šećerom. Smesu kuvajte na pari dok se ne zgusne. U nju dodajte čokoladu, dobro promešajte i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se potpuno ohladi. Dodajte puter, pa umutite mikserom. Stavite u frižider dok se priprema kora. Za koru Belanca umutite u čvrst sneg, pa im dodajte šećer i dalje mutitie dok se ne sjedini. Zatim umešajte žumance, jedno po jedno, i na kraju brašno. Mikserom mutite najslabijom brzinom, da se dobije kompaktna smesa. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Papir za pečenje isećcite da dobijete 10 krugova prečnika 25 cm. Za svaku koru obložite papirom kalup za tortu , pa na svaki sipajte po srednju kutlaču umućene smese. Pecite svaku koru pet do šest minuta, pa ih ređajte jednu na drugu ne skidajući papir za pečenje i prekrivajući ih krpom. Poslednju koru isecite na 16 jednakih delova i delove poslažite na veliki pleh tako da budu razdvojeni jedan od drugog. Karamelizujte šećer na jakoj vatri. Kada počne da tamni, sklonite ga i umešatjte puter i sok od limuna. Dobro izmešajte, pa vratite na vatru i kuvajte dok se skroz ne otopi. Prelijte smesu preko onih 16 isečenih delova ili preko cele kore, pre sečenja. Naizmenično ređajte koru i fil dok se ne potroše sastojci. Ostavite malo fila sa strane. Potom namažite celu tortu i odozgo. Istisnite špricem manje količine krema po površini torte na ivici, u pravilinim razmacima. Na te gomilice nasloniti karamel-trouglove.
Možda vas zanima:
POSNA DOBOŠ TORTA Čarobna poslastica koja pomera granice dobrog ukusa
Ni malo ne zaostaje za originalom, uzećete parče više.
SRPSKE TORTE ZA SVA VREMENA I SVE PRILIKE Raskošne i fenomenalne
Reforma, Doboš, Vasina ili Moskva šnit, ukrasiće svaku svečanu trpezu.
DOBOŠ TORTA Raskošna poslastica koja nikada ne izlazi iz mode, klasik za sva vremena
Napravite za svečanu trpezu i oduševite goste.
DOBOŠ Klasik među tortama, popularna a služi se više od jednog veka
Torta koja traje od 1885. godine, kada je prvi napravio poslastičar iz Budimpešte, Jozef Doboš, po kome je i dobila ime.
ČOKOLADNI SUFLE Rapsodija ukusa na francuski način, za prave ljubitelje slatkiša
Neodoljiv i mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
AMERIČKE PALAČINKE Pufnaste, sočne i meke, popravljaju dan u trenu
Fenomenalne, sočne i neodoljive.
RUM TORTA Očaravajuća, nepečena poslastica skupog ukusa koja obara s nogu
Ako volite rum, ovu tortu ćete obožavati.
SOČNI KUGLOF Mirisni kolač kao osmišljen za svečanu trpezu, a mekan kao pamuk
Sočni kolač skupog ukusa oboriće s nogu sve koji ga budu probali.
TIRAMISU Donosimo vam originalni italijanski recept za najlepši kolač sa kafom
Ako volite slatkiše i kafu, ovaj klasik italijanske kuhinje ćete obožavati.
Komentari (0)