KATARININA BRZA KEKS TORTA SA VOĆEM ZA PRAVE SLADOKUSCE A pravi se maltene sama

Ivana Pavlović

09:00

U sosu sa 0

Napravite ovu jednostavnu poslasticu po receptu Katarine Pavlović iz Kličevca kod Požarevca

keks torta
foto: privatna arhiva/katarina pavlović
keks torta foto: privatna arhiva/katarina pavlović
 

Piše: Ivana Pavlović

Ako volite brze i jednostavne poslastice koje ne oduzimaju vreme, a osvajaju ukusom, onda je ova keks torta pravi izbor za vas. Recept nam je dala Katarina Pavlović, autorka profila „slatkiši i slaniši“.  Majka troje dece je 2022. godine svoj dugogodišnji hobi, kuvanje, pretvorila u privatan posao. Deca i porodica su joj glavni degustatori svega što napravi, ali i glavna podrška i motivacija da bude najbolja u onome što radi.

Kako ste došli na ideju da napravite ovu tortu?

- Pošto se u mojoj kući najviše jedu slatkiši s voćem i mlevenim keksom, došla sam na ideju pa probam da napravim jednu brzu i jednostavnu torticu.

 

Da li ste koristili sveže ili zaleđeno voće?

- Za tortu sam koristila zaleđene jagode. Prvo ih odledite i malo ispasirajte, pa tek onda dodajte u mleveni keks i sjedinite. Inače, ovo je torta koja se može kombinovati po svačijem ukusu. Možete skuvati neki fil, puding ili da samo umutite slatku pavlaku i sjedinite s mlevenim keksom i  jagodama. Možete da stavite i drugo voće - maline, višnje, banane, ananas.

 

Da li je moguće šlag zameniti slatkom pavlakom?

- U fil torte dodajte malo slatke pavlake ako ne koristite šlag ili ga ne volite.

Da li tortu stavljate u kalup i da li ga prethodno oblažete folijom ili nečim podmazujete?

- Tortu, da bi dobila lep oblik i lakše se filovala, stavite u pleh obložen streč-folijom ili pek-papirom.

 

Koliko dugo treba torta da odstoji pre posluženja?

- Torta treba da odstoji 3-4 sata u frižideru pre posluženja. Treba joj par sati da se stegne i upije sve ukuse.

 

Da li je moguće napraviti posnu varijantu ove poslastice?

- Ovu tortu možete napraviti i u posnoj varijanti. Stavite postan margarin, biljno mleko, posni šlag i eto posne torte.

 

U kojim prilikama biste poslužili ovu tortu?

- Ovako brze torte najviše poslužujem na dečjim rođendanima ili kao nedeljnu poslasticu.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Najbrže i najlakše jelo koje sam do sada spremala su makarone sa sirom.

 

Koje jelo ne volite da pravite?

- Ne volim da spremam jela koja se dugo kuvaju (što ne znači da nisam spremala). Jela koja se dugo spremaju obično zahtevaju više vremena za pripremu, ali nude bogatiji ukus i teksturu.

 

Koje jelo nikad niste spremali, a voleli biste da probate?

- Nikada nisam spremala jela sa kuskusom, boranijom. Moji ukućani to ne vole da jedu, pa zato nisam ništa ni isprobavala. Volela bih neki dobar recept da napravim s tim namirnicama.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Više volim da spremam slana jela koja nisu baš komplikovana i ne oduzimaju mnogo vremena za ostale obaveze u kući.

 

Koje je prvo jelo koje ste napravili kao početnik?

- Moje prvo jelo-pecivo koje sam napravila bile su kiflice, bar su ličile na kiflice. Izgled im je bio odličan, ali zato se nisu mogle jesti koliko su bile tvrde. Tako sam krenula sve više da mesim i pravim razna peciva dok to nisam usavršila.

 

Da morate da izaberete samo jednu poslasticu od svega što ste pravili, koju biste izabrali kao najposebniju ili kao najveći izazov?

- Najveći izazov su mi bili salčići. Stari i provereni bakin recept koji zahteva puno vremena i iskustva, da bi se dobilo savršeno hrskavo testo koje se lista kao knjiga.

 

Koju poslasticu biste predložili početnicima u kuhinji koja se jednostavno pravi, a uspeva svima?

- Jednostavna i brza poslastica koju bih predložila početnicima su ruske kape s keksom i pomorandžom. Sve što treba da uradite je da skuvate fil. Ništa brže i ukusnije.

 

Recept

Sastojci:

300 ml mleka

3 kašike šećera

3 žumanceta

3 kašike brašna

2 vanilin šećera

200 g margarina

200 g šlaga

1 čaša kisele vode

200 g mlevenog keksa

200 g lomljenog keksa

300 g jagoda

Priprema:

Stavite mleko i šećer da provre. U manju činiju sipajte brašno, vanilin šećer i žumanca. Zatim dodajte malo mleka i promešajte. Malo pre vrenja mleka dodajte brašno i non-stop mešajte da se ne naprave grudvice. Dodajte margarin i još malo mešajte da se otopi. Dok se fil malo ne prohladi, umutite šlag sa čašom kisele vode. Jagode odmrznite i pola izblendajte, a pola ostavite cele ili iseckajte. U fil dodajte polovinu umućenog šlaga i dobro sjedinite. Zatim dodajte mleveni i lomljeni keks. Na kraju dodajte jagode i sve sjedinite. Sipajte u pleh obložen pek-papirom i ostavite u frižideru 3-4 sata. Kada se stegne, tortu prebacite na tacnu i nafilujte šlagom koji je ostao.

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading