MAJINA BELA NUGAT TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Nema ko će ostati na samo jednom parčetu

Ivana Pavlović

08:25

U sosu sa 0

Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Maje Mančić iz Pirota

bela nugat torta
Privatna arhiva
bela nugat torta Privatna arhiva
 

 

Piše: Ivana Pavlović

 

Ako volite klasične poslastice bogatog ukusa, ovu belu nugat tortu ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Maja Mančić, zaposlena žena, supruga, majka i autorka profila „coolcakes.maja“. Danju radi kao savetnik osiguranja u jednoj kompaniji, a noću pravi torte za porudžbinu, u čemu podjednako uživa. Suprug je velika podrška oko logistike, on nosi, pakuje i pomaže, a i sinovi imaju svoja zaduženja, pa svi zajedno funkcionišu kao tim. Profil je napravila iz želje da pokaže da i komplikovani deserti mogu biti jednostavni ako se prati dobar recept.

 

Kada ste prvi put čuli za ovaj recept?

- Bela nugat sa malinama je klasičan, elegantan ukus. Privukla me jer deluje lagano, a zapravo je jako bogata. Odlična alternativa za one koji ne vole jake čokoladne torte. Vremenom sam je prilagodila svom ukusu, a i ukusu mojih mušterija i modifikovala malo recept. Smatram da je sada savršen balans između slatkoće i kiselosti, ali i stabilnosti za dekoraciju.

 

Kako umutiti belanca?

- Belanca uvek mutiti ne preterano čvrsto do dodavanja šećera u par navrata. Kada se  dobro umuti, ugasiti mikser i ručno polako dodati ostale sastojke. Belanca su jako nežna i osetljiva.

 

Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?

 

- Kad se smesa zgusne dovoljno da obavije kašiku i više nije tečna, znam da je gotova. Uvek kuvam žumanca na pari, ako nije obavezno kuvanje u mleku, jer mi to daje savršenu kontrolu nad teksturom i sprečava grudvice. To je jedan od onih koraka gde strpljenje pravi razliku između dobre i savršene torte.

 

Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude ni premalo ni previše umućena?

- Pavlaka mora biti dobro ohlađena. Uvek koristim mikser na srednjoj brzini i stanem onog trenutka kada vidim da je postala čvrsta, ali još uvek kremasta - ako je pretučete, postaje maslac. Sve je stvar osećaja i iskustva.

 

Da li ste nekada pravili sa drugim sastojcima? Margarinom umesto putera?

 

- Naravno, uvek volim da eksperimentišem. Međutim, kada su u pitanju torte za prodaju i formule uspeha, uvek naglašavam da se ne sme štedeti na kvalitetu putera. Margarin, zbog drugačije strukture masnoće i vode, može dovesti do pucanja kreme ili raslojavanja, stoga ga u svojim proverenim, profesionalnim receptima ne koristim. Smatram da kvalitetni sastojci prave razliku i to se odmah oseti i vidi.

 

Koje je najbrže jelo koje ste spremili?

- Najbrže jelo koje svi obožavamo, a koje je zdravo i preukusno, jeste recept za kinesko jelo koje se sprema za svega pola sata. Volim takve recepte jer mi omogućavaju da se hranimo kvalitetno i raznovrsno, a da ne žrtvujem previše dragocenog vremena.

 

Koje jelo ste vremenski najviše spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?

 

- Najduže sam spremala južnjački specijalitet – jela od junećih repića. Priprema traje i po četiri do pet sati, ali na kraju vredi svakog minuta. Inače ne volim previše zahtevna jela, ali volim da isprobavam i razumem svaku tehniku. Tu su i nezaobilazne punjene paprike i sarme.

 

Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?

- Nikada nisam ni jela ni spremala hobotnicu, a volela bih da probam. Generalno su to neki morski plodovi koje nisam imala priliku ni da probam. Volim da istražujem kuhinje drugih kultura, najviše mediteransku kuhinju koju najčešće jedemo u kući i uvek sam radoznala kad su novi ukusi u pitanju. Ja spremam odličan rižoto sa morskim plodovima, ali to je sve od moje veštine spremanja tih specijaliteta.

 

Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?

- Volim da eksperimentišem u kuhinji, ali moj pravi teren su ipak slatkiši. Pored torti koje su mi posao, uživam i u pripremi jednostavnih jela. Imam svoj moto: „Ne volim komplikovana jela i jednostavne torte“. Volim kad recept ima karakter – bilo da traje pet minuta ili pet sati.

 

Recept

Bela nugat torta sa malinama

 

Kore:

  • 12 belanca
  • 360 g sećera
  • 250 seckanih oraha
  • 6 kašika mlevenog keksa
  • 2 kašike brašna

 

Fil:

  • 800 ml mleka
  • 3 pudinga od slatke pavlake
  • 12 žumanaca
  • 300 g bele čokolade
  • 250 g maslaca
  • 250 g šećera
  • 200 g pečenih i sitno mlevenih lešnika

 

Fil 2

  • 500 ml umućene slatke pavlake
  • 500 g zaleđenih malina

 

Postupak:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca umutite pa dodajte šećer i mutite još malo. Nakon toga dodajte ostale sastojke i ručno umešajte. Podelite na 4 kalupa. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Puding umutite sa žumancima i malo mleka, pa dodajte u ostatak proključalog mleka. Vrućem filu dodajte 300 g bele čokolade i prekrijte prozirnom folijom da se ohladi. Nakon toga umutite sa puterom i mlevenim lešnicima. U jednoj posudi dobro umutite slatku pavlaku. Filujte tortu sledećim redosledom: kora, nugat fil, maline pa pavlaka. Dekorišite po želji.

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading