MAJINA BELA NUGAT TORTA ZA SVE SVEČANE PRILIKE Nema ko će ostati na samo jednom parčetu
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Maje Mančić iz Pirota
Privatna arhiva
Piše: Ivana Pavlović
Ako volite klasične poslastice bogatog ukusa, ovu belu nugat tortu ćete obožavati. Recept je sa nama podelila Maja Mančić, zaposlena žena, supruga, majka i autorka profila „coolcakes.maja“. Danju radi kao savetnik osiguranja u jednoj kompaniji, a noću pravi torte za porudžbinu, u čemu podjednako uživa. Suprug je velika podrška oko logistike, on nosi, pakuje i pomaže, a i sinovi imaju svoja zaduženja, pa svi zajedno funkcionišu kao tim. Profil je napravila iz želje da pokaže da i komplikovani deserti mogu biti jednostavni ako se prati dobar recept.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept?
- Bela nugat sa malinama je klasičan, elegantan ukus. Privukla me jer deluje lagano, a zapravo je jako bogata. Odlična alternativa za one koji ne vole jake čokoladne torte. Vremenom sam je prilagodila svom ukusu, a i ukusu mojih mušterija i modifikovala malo recept. Smatram da je sada savršen balans između slatkoće i kiselosti, ali i stabilnosti za dekoraciju.
Kako umutiti belanca?
- Belanca uvek mutiti ne preterano čvrsto do dodavanja šećera u par navrata. Kada se dobro umuti, ugasiti mikser i ručno polako dodati ostale sastojke. Belanca su jako nežna i osetljiva.
Kako znate da je fil od žumanaca dovoljno kuvan?
- Kad se smesa zgusne dovoljno da obavije kašiku i više nije tečna, znam da je gotova. Uvek kuvam žumanca na pari, ako nije obavezno kuvanje u mleku, jer mi to daje savršenu kontrolu nad teksturom i sprečava grudvice. To je jedan od onih koraka gde strpljenje pravi razliku između dobre i savršene torte.
Kako dobro umutiti slatku pavlaku, da ne bude ni premalo ni previše umućena?
- Pavlaka mora biti dobro ohlađena. Uvek koristim mikser na srednjoj brzini i stanem onog trenutka kada vidim da je postala čvrsta, ali još uvek kremasta - ako je pretučete, postaje maslac. Sve je stvar osećaja i iskustva.
Da li ste nekada pravili sa drugim sastojcima? Margarinom umesto putera?
- Naravno, uvek volim da eksperimentišem. Međutim, kada su u pitanju torte za prodaju i formule uspeha, uvek naglašavam da se ne sme štedeti na kvalitetu putera. Margarin, zbog drugačije strukture masnoće i vode, može dovesti do pucanja kreme ili raslojavanja, stoga ga u svojim proverenim, profesionalnim receptima ne koristim. Smatram da kvalitetni sastojci prave razliku i to se odmah oseti i vidi.
Koje je najbrže jelo koje ste spremili?
- Najbrže jelo koje svi obožavamo, a koje je zdravo i preukusno, jeste recept za kinesko jelo koje se sprema za svega pola sata. Volim takve recepte jer mi omogućavaju da se hranimo kvalitetno i raznovrsno, a da ne žrtvujem previše dragocenog vremena.
Koje jelo ste vremenski najviše spremali i koje vam je bilo najkomplikovanije?
- Najduže sam spremala južnjački specijalitet – jela od junećih repića. Priprema traje i po četiri do pet sati, ali na kraju vredi svakog minuta. Inače ne volim previše zahtevna jela, ali volim da isprobavam i razumem svaku tehniku. Tu su i nezaobilazne punjene paprike i sarme.
Koje jelo niste nikad spremali, a voleli biste da probate?
- Nikada nisam ni jela ni spremala hobotnicu, a volela bih da probam. Generalno su to neki morski plodovi koje nisam imala priliku ni da probam. Volim da istražujem kuhinje drugih kultura, najviše mediteransku kuhinju koju najčešće jedemo u kući i uvek sam radoznala kad su novi ukusi u pitanju. Ja spremam odličan rižoto sa morskim plodovima, ali to je sve od moje veštine spremanja tih specijaliteta.
Da li više volite da spremate slana ili slatka jela, komplikovanije ili instant recepte?
- Volim da eksperimentišem u kuhinji, ali moj pravi teren su ipak slatkiši. Pored torti koje su mi posao, uživam i u pripremi jednostavnih jela. Imam svoj moto: „Ne volim komplikovana jela i jednostavne torte“. Volim kad recept ima karakter – bilo da traje pet minuta ili pet sati.
Recept
Bela nugat torta sa malinama
Kore:
- 12 belanca
- 360 g sećera
- 250 seckanih oraha
- 6 kašika mlevenog keksa
- 2 kašike brašna
Fil:
- 800 ml mleka
- 3 pudinga od slatke pavlake
- 12 žumanaca
- 300 g bele čokolade
- 250 g maslaca
- 250 g šećera
- 200 g pečenih i sitno mlevenih lešnika
Fil 2
- 500 ml umućene slatke pavlake
- 500 g zaleđenih malina
Postupak:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Belanca umutite pa dodajte šećer i mutite još malo. Nakon toga dodajte ostale sastojke i ručno umešajte. Podelite na 4 kalupa. Pecite 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Puding umutite sa žumancima i malo mleka, pa dodajte u ostatak proključalog mleka. Vrućem filu dodajte 300 g bele čokolade i prekrijte prozirnom folijom da se ohladi. Nakon toga umutite sa puterom i mlevenim lešnicima. U jednoj posudi dobro umutite slatku pavlaku. Filujte tortu sledećim redosledom: kora, nugat fil, maline pa pavlaka. Dekorišite po želji.
Možda vas zanima:
TORTA SA PISTAĆIMA UKUSOM BUDI SVA ČULA Nećete moći da prestanete da jedete
Savršeno ide uz čaj ili kafu.
ŠPANSKA TORTA OSVAJA NA PRVI ZALOGAJ Zbog nje se krši svaka dijeta
Svi će vam tražiti repete.
BRZA TORTA OD ĐUMBIRA ZA SVE PRILIKE Zbog nje i komšije dolaze nepozvane
Savršenog ukusa, pravićete stalno.
BRZA KEKS TORTA ZA LENJE DOMAĆICE Pravi se maltene sama, a vole je od 7 do 107 godina
Nema ko če ostati na samo jednom parčetu.
SLAVICIN VOĆNI KOLAČ ZA SAVRŠEN VIKEND Lako se pravi, a topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi voćni kolač po receptu Slavice Milojević iz Vranja
BORISOV BRZI KOLAČ SA BANANAMA MIRIŠE NA DOM A topi se u ustima
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Borisa Krasnića iz Beograda
BILJANINA VOĆNA MAĐARICA BUDI SVA ČULA A manje teška od klasične
Napravite ovaj neodoljivi desert po receptu Biljane Petrović iz Doboja
NINA NAM JE DALA RECEPT ZA BOMBA LOLA TORTU Svakim zalogajem budi nostalgiju
Napravite ovu neodoljivu poslasticu po receptu Nine Ilić Vasić iz Valjeva
PILEĆI PAPRIKAŠ SA NOKLICAMA Ručak po receptu naših baka, kada ga probate, više ga nikada nećete spremati sa krompirom
Brzo, lagano i preukusno jelo koje je nažalost nepravedno zapostavljeno
Komentari (0)