FANTASTIČNO MEKANI ŠTAPIĆI SA SIROM Dragica nam je objasnila tajnu vazdušastog peciva

Piše: Vesna Vukadinović

18:23

U sosu sa 0

Štapići i pužići od testa su idealan doručak ili večera, a sutradan ih deca mogu poneti u školu za užinu.

FANTASTIČNO MEKANI ŠTAPIĆI SA SIROM Dragica nam je objasnila tajnu vazdušastog peciva
Foto: privatna arhiva/Dragica Marković

Mekano testo u kombinaciji sa sirom osvojiće vas na prvi zalogaj. Lep izgled i još lepši ukus su dovoljni razlozi da se malo potrudite i ovo pecivo umesite sami. Postupak pravljenja štapića i pužića sa sirom nam je detaljno objasnila Dragica Marković iz sela Jasenica kod Valjeva. Ona je autorka Instagram profila Mamita Dane i Jodže (mamita_dane_i_jodze) na kome za 36.000 pratilaca objavljuje recepte naših tradicionalnih slaniša i slatkiša.

Od koje vrste brašna je najlepše ovo pecivo?

- Najbolji tip brašna za ovo testo je tip 400.

Da li umesto svežeg kvasca može da se stavi suvi kvasac i u kojoj količini?

-  Može da se stavi pola količine suvog kvasca u odnosu na navedenu količinu sirovog. Tako umesto 42 grama sirovog kvasca u ovom receptu možete da stavite  dve kesice (20 g) suvog kvasca.

FANTASTIČNO MEKANI ŠTAPIĆI SA SIROM Dragica nam je objasnila tajnu vazdušastog peciva Foto: privatna arhiva/Dragica Marković
 

Kakvo testo treba da bude kada se umesi?

- Treba da bude srednje tvrdoće. Svejedno je da li ćete ga umesiti rukom, varjačom ili mikserom. Bitno je da bude kompaktno kada se umesi.

Koja je tajna mekog, vazdušastog peciva?

- Tajna je u tome da se najmanje dva puta premesi, a ako imate vremena, možete i tri puta. Tako će testo biti kompaktno, sjedinjeno i želatinasto, pa će se bolje obrađivati i lepše će izgledati kada se ispeče.

FANTASTIČNO MEKANI ŠTAPIĆI SA SIROM Dragica nam je objasnila tajnu vazdušastog peciva Foto: privatna arhiva/Dragica Marković
 

Da li je bolje pokriti testo krpom ili providnom folijom dok raste?

- Uvek pokrivam krpom jer testo može ispod nje da diše i dobije željenu tvrdoću i gustinu za dalju obradu. Obrađeno testo se može prekriti prvo folijom jer će ispod nje brže da naraste, a drugi put krpom da dobije volumen.

Da li može testo da se stavi u zagrejanu rernu da bi brže naraslo?

- Nije dobro stavljati ga u zagrejanu rernu da bi brže nadošlo jer će se u rerni formirati kora na površini i uticaće na konačni izgled peciva.

Kako da fil ne iscuri iz peciva tokom pečenja?

- Fil mora imati gustinu. Ja koristim domaći punomasni sir i tako sprečavam da fil eventualno iscuri dok se pecivo peče.

FANTASTIČNO MEKANI ŠTAPIĆI SA SIROM Dragica nam je objasnila tajnu vazdušastog peciva Foto: privatna arhiva/Dragica Marković
 

Da li umesto margarina može da se stavi puter?

- Umesto margarina može se koristiti i puter u zavisnosti od toga ko šta voli i kakav ukus želi.

Opišite kako treba oblikovati štapiće i pužiće.

- Pripremljeno testo se filuje i seče na trake širine dva centimetra, zatim se uvije istovremeno s obe strane da se dobije spirala. Ako tu spiralu savijete ukrug, dobićete pužić.

Da li od ovog testa može da se napravi slatko pecivo?

- Mogu se napraviti slatki pužići, samo testo premažite džemom ili kremom i kada je gotovo, pospite prah-šećerom.

Zašto se testo premazuje žumancem pre pečenja?

- Testo se premazuje žumancem jer ga ono štiti da se ne prepeče i ne bude suvo, a istovremeno mu daje glatku zlatnožutu koricu.

FANTASTIČNO MEKANI ŠTAPIĆI SA SIROM Dragica nam je objasnila tajnu vazdušastog peciva Foto: privatna arhiva/Dragica Marković
 

RECEPT: Slani štapići i pužići

Sastojci:

Za testo:

750 g brašno tip 400

250 g margarina

150 ml mleka

150 ml vode

1 kocka (42 g) svežeg kvasca

4 kašike ulja

2 jaja + 1 belance (žumance za premazivanje)

1 kašika šećera

1 kašičica soli

Za fil:

300 g sira (srednje tvrdoće)

50 g kajmaka

1 jaje

Priprema:

Testo: U zagrejano mleko i vodu dodajte kvasac, šećer, so, ulje, jaja i sa brašnom zamesite glatko testo. Ostavite da stoji pokriveno krpom 30 minuta da nadođe. Premesite ga i podelite na 5 loptica. Svaku rastanjite na debljinu od 0,5 cm, premažite margarinom i stavite jednu preko druge. Rastanjite u oblik pravougaonika. Fil: Sir, kajmak i jaja pomešajte. Premažite testo, preklopite napola po dužini tako da donji deo testa štrči oko 2 cm pa tu ivicu presavijte ka unutra. Isecite trake širine 2 cm i uvijte u spiralu, a jedan deo spirala potom ukrug da dobijete ružicu. Poređajte u pleh obložen pek-papirom, pokrijte krpom i ostavite da nadođe 20 min. Premažite umućenim žumancetom i po želji pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta. Gotovo pecivo pokrijte suvom krpom i kada odstoji 10 minuta može se poslužiti.

Komentari (0)

Loading