FANTASTIČNO MEKANI ŠTAPIĆI SA SIROM Dragica nam je objasnila tajnu vazdušastog peciva
Štapići i pužići od testa su idealan doručak ili večera, a sutradan ih deca mogu poneti u školu za užinu.
Mekano testo u kombinaciji sa sirom osvojiće vas na prvi zalogaj. Lep izgled i još lepši ukus su dovoljni razlozi da se malo potrudite i ovo pecivo umesite sami. Postupak pravljenja štapića i pužića sa sirom nam je detaljno objasnila Dragica Marković iz sela Jasenica kod Valjeva. Ona je autorka Instagram profila Mamita Dane i Jodže (mamita_dane_i_jodze) na kome za 36.000 pratilaca objavljuje recepte naših tradicionalnih slaniša i slatkiša.
Od koje vrste brašna je najlepše ovo pecivo?
- Najbolji tip brašna za ovo testo je tip 400.
Da li umesto svežeg kvasca može da se stavi suvi kvasac i u kojoj količini?
- Može da se stavi pola količine suvog kvasca u odnosu na navedenu količinu sirovog. Tako umesto 42 grama sirovog kvasca u ovom receptu možete da stavite dve kesice (20 g) suvog kvasca.
Kakvo testo treba da bude kada se umesi?
- Treba da bude srednje tvrdoće. Svejedno je da li ćete ga umesiti rukom, varjačom ili mikserom. Bitno je da bude kompaktno kada se umesi.
Koja je tajna mekog, vazdušastog peciva?
- Tajna je u tome da se najmanje dva puta premesi, a ako imate vremena, možete i tri puta. Tako će testo biti kompaktno, sjedinjeno i želatinasto, pa će se bolje obrađivati i lepše će izgledati kada se ispeče.
Da li je bolje pokriti testo krpom ili providnom folijom dok raste?
- Uvek pokrivam krpom jer testo može ispod nje da diše i dobije željenu tvrdoću i gustinu za dalju obradu. Obrađeno testo se može prekriti prvo folijom jer će ispod nje brže da naraste, a drugi put krpom da dobije volumen.
Da li može testo da se stavi u zagrejanu rernu da bi brže naraslo?
- Nije dobro stavljati ga u zagrejanu rernu da bi brže nadošlo jer će se u rerni formirati kora na površini i uticaće na konačni izgled peciva.
Kako da fil ne iscuri iz peciva tokom pečenja?
- Fil mora imati gustinu. Ja koristim domaći punomasni sir i tako sprečavam da fil eventualno iscuri dok se pecivo peče.
Da li umesto margarina može da se stavi puter?
- Umesto margarina može se koristiti i puter u zavisnosti od toga ko šta voli i kakav ukus želi.
Opišite kako treba oblikovati štapiće i pužiće.
- Pripremljeno testo se filuje i seče na trake širine dva centimetra, zatim se uvije istovremeno s obe strane da se dobije spirala. Ako tu spiralu savijete ukrug, dobićete pužić.
Da li od ovog testa može da se napravi slatko pecivo?
- Mogu se napraviti slatki pužići, samo testo premažite džemom ili kremom i kada je gotovo, pospite prah-šećerom.
Zašto se testo premazuje žumancem pre pečenja?
- Testo se premazuje žumancem jer ga ono štiti da se ne prepeče i ne bude suvo, a istovremeno mu daje glatku zlatnožutu koricu.
RECEPT: Slani štapići i pužići
Sastojci:
Za testo:
750 g brašno tip 400
250 g margarina
150 ml mleka
150 ml vode
1 kocka (42 g) svežeg kvasca
4 kašike ulja
2 jaja + 1 belance (žumance za premazivanje)
1 kašika šećera
1 kašičica soli
Za fil:
300 g sira (srednje tvrdoće)
50 g kajmaka
1 jaje
Priprema:
Testo: U zagrejano mleko i vodu dodajte kvasac, šećer, so, ulje, jaja i sa brašnom zamesite glatko testo. Ostavite da stoji pokriveno krpom 30 minuta da nadođe. Premesite ga i podelite na 5 loptica. Svaku rastanjite na debljinu od 0,5 cm, premažite margarinom i stavite jednu preko druge. Rastanjite u oblik pravougaonika. Fil: Sir, kajmak i jaja pomešajte. Premažite testo, preklopite napola po dužini tako da donji deo testa štrči oko 2 cm pa tu ivicu presavijte ka unutra. Isecite trake širine 2 cm i uvijte u spiralu, a jedan deo spirala potom ukrug da dobijete ružicu. Poređajte u pleh obložen pek-papirom, pokrijte krpom i ostavite da nadođe 20 min. Premažite umućenim žumancetom i po želji pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 25 minuta. Gotovo pecivo pokrijte suvom krpom i kada odstoji 10 minuta može se poslužiti.
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
RECEPT ZA DINSTANI GRAŠAK SE NAJVIŠE TRAŽI Ukus je savršen, nema toga ko može da mu odoli
Brzo se sprema, a preukusno je. Što je najbolje i deca ga obožavaju
Komentari (0)