SULTANOVA SARMA, I TO SLATKA! Otkrivamo vam tajnu pripreme jednog od najpopularnijih kolača na internetu

V. Vukadinović

11:00

U sosu sa 0

Paša lokum, slatka sarma, sultanova sarma - ima više naziva za ovu kremastu poslasticu.

SULTANOVA SARMA, I TO SLATKA! Otkrivamo vam tajnu pripreme jednog od najpopularnijih kolača na internetu
Foto: Privatna arhiva/Marija Ristić

Savršeno izgleda, kremasti filovi se tope u ustima, brzo se pravi, i to bez pečenja. Možda će vam delovati da ga nije lako napraviti, ali ako ispratite u potpunosti recept i male cake pripreme koje nam je dala Marija Ristić iz Beograda, sigurno će vam uspeti. Marija je autorka Instagram profila „Makina kujnica“ na kome objavljuje recepte za slaniše i slatkiše.

Zašto se u čokoladni fil stavlja soja sos?

- Soja sos se dodaje u kolač u maloj količini, pa se ukus ne oseti, a daje intenzivniji ukus čokoladi. Umesto soja sosa možete da stavite so ili mlevenu čili papriku koje imaju istu ulogu.

Da li može da se koristiti šlag umesto slatke pavlake?

- Može da se koristi šlag umućen sa hladnim mlekom ili vodom. To je stvar ukusa, meni se sviđaju obe kombinacije. Umesto slatke pavlake stavite 200 g šlaga u prahu koji ćete umutiti sa 250 ml hladnog mleka ili kisele vode.

SULTANOVA SARMA, I TO SLATKA! Otkrivamo vam tajnu pripreme jednog od najpopularnijih kolača na internetu Foto: Privatna arhiva/Marija Ristić
 

Neko slatke sarme pravi s keksom, neko s kokosom. Šta je bolje koristiti?

- To je stvar ukusa. Možete polovinu pleha da pospete kokosom, a drugu keksom i tako ćete dobiti dve vrste ovog kolača.

Da li se cela količina keksa stavi na dno pleha?

- Poželjno je stavite celu količinu keksa, jer je jako bitno da cela površina pleha bude prekrivena. Samo tako se fil neće zalepiti za pleh.

Da li se čokoladni fil vruć sipa u pleh?

- Da, odmah ga sipajte. Fil ne sme da se prohladi, jer će se stegnuti. Pažljivo ga sipajte preko keksa u gomilicama. Ukoliko sipate sve na jedno mesto keks će se podići i pomešati sa filom. Polako špatulom ravnomerno rasporedite fil da svuda bude jednake debljine.

SULTANOVA SARMA, I TO SLATKA! Otkrivamo vam tajnu pripreme jednog od najpopularnijih kolača na internetu Foto: Privatna arhiva/Marija Ristić
 

Koliko treba da stoji čokoladni fil pre stavljanja belog?

- Potrebno je da stoji najmanje pet sati u frižideru pre stavljanja belog fila, ali je najbolje da ostane preko noći. Preko njega stavite providnu foliju i tako ostavite da se hladi. Time ćete sprečiti da dođe do pucanja fila prilikom uvijanja rolnica.

Da li unutra može da se stavi voće?

- Kolač se dodatno može obogatiti svežim voćem po izboru, na primer, jagodama, malinama, borovnicama, bananama... Kada koristite kokos, odlično ide mango ili ananas.

Da li se seku trake po dužini ili po širini pleha i čime je najbolje to uraditi?

- Trake se mogu seći na dva načina. Prvi možete iseći kolač na pola po širini pleha, a zatim na trake željene širine po dužini pleha. Drugi način je da se seku uske trake po širini pleha. Koristite tanak oštar nož i povremeno ga obrišite  ubrusom da bi presek bio čist.

Kako se rolaju sarmice?

- Smesa je vrlo meka i osetljiva, pa treba pažljivo i lagano uvijati trake u rolnice. Špatulom podignite jedan kraj trake povlačeći i keks i polako rukama umotajte u mali rolat. Slojevi se zalepe jedan za drugi tako da nema potrebe za dodatnim učvršćivanjem.

SULTANOVA SARMA, I TO SLATKA! Otkrivamo vam tajnu pripreme jednog od najpopularnijih kolača na internetu Foto: Privatna arhiva/Marija Ristić
 

Da li može sarma da se zakrpi ako pukne prilikom savijanja?

- Kako biste sprečili da sarme puknu tokom savijanja preko braon fila stavite prijanjajuću foliju i tako ostavite da se hladi. Ukoliko se desi da malo pukne, rupe popunite keksom i ništa se neće videti. Ili kokosom, ako ste njega stavili kao podlogu na pleg.

Sultanova sarma

Sastojci:

Za braon fil:

800 ml mleka

5 kašika šećera

3 kašike kakaoa

1 kašika brašna

4 kašike gustina

1/3 kašičice soja sosa

40 g putera

100 g čokolade za kuvanje

Za beli fil:

200 ml slatke pavlake

1/2 kašičice arome vanile

Za podlogu:

150 g mlevenog keksa

Priprema:

Na pleh (40×35 cm) ili tacnu rasporedite preko cele površine keks. Stavite da se  kuva 600 ml mleka i tri kašike šećera od pripremljene količine. Sjedinite 200 ml mleka, preostali šećer, kakao, gustin, brašno i soja sos. Dobro promešajte da ne ostanu grudvice. Kada mleko provri izručite pripremljenu smesu i uz neprestano mešanje kuvajte 3-4 minuta na tihoj vatri dok se ne zgusne kao puding. U vruće dodajte izlomljenu čokoladu i iseckan puter i mešajte dok se ne istopi. Vruće polako prelijte preko plazme i špatulom ravnomerno rasporedite da svuda fil bude jednake debljine. Ne pritiskajte da se fil i keks ne pomešaju. Ostaviti da se hladi najmanje 3-4 sata. Umutite slatku pavlaku, dodajte aromu vanile i ravnomerno rasporedite preko hladnog čokoladnog fila. Isecite po užoj strani na pola, a zatim na jednake trake željene širine (kolike želite da budu rolnice). Urolajte i vratite u frižider.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading