Fil od kačkavalja i spanaća daje im neodoljivu sočnost, ukusne su i sutradan, a recept nam je dala Aleksandra Cvetanović iz Niša
Mekane i sočne punjene balon-lepinje privlače pažnju kako izgledom, tako i ukusom. Recept smo dobili od Aleksandre Cvetanović iz Niša. Autorka Instagram stranice i Tiktok profila Nespretna domaćica izuzetno je vešta kuvarica.
Kada ste prvi put čuli za ovaj recept?
- Prazne balon-lepinje pravim još od dana kada sam studirala i u to vreme počela da eksperimentišem sa pripremom hrane. Recept sam pronašla na Jutjubu i prilagodila ga svom ukusu. Punjene balon-lepinje su lično moj recept. Htela sam da probam da li je moguće napuniti testo i dobiti balon i, eto, ispostavilo se da može.
Na koji način punite lepinje sa filom od kačkavalja i spanaća?
- Nema nekog posebnog načina. Ali evo, objasniću postupak za početnike. Potrebno je samo da razvučete testo oklagijom, stavite fil, uvaljate u lopticu, pa opet razvučete oklagijom.
Da li je moguće praviti ih od neke druge vrste brašna?
- Moguće je. Ja sam pravila sa integralnim pšeničnom i speltinim brašnom. Priprema se ne razlikuje, sve je isto kao i sa belim brašnom. Što se ukusa tiče, naravno da se razlikuje.
Sa čime biste preporučili da se jedu ove lepinjice?
- Punjene balon-lepinje se odlično slažu sa različitim prilozima. Lepo idu sa mesom, povrćem. Moj predlog je ipak belo pileće meso i neka fina salata.
Da li bi punjene balon-lepinje mogle da se naprave u posnoj varijanti?
- Ja nisam pravila posnu varijantu, ali punjene lepinje mogu biti posne. Potrebno je da umesto pravog stavite biljni kačkavalj i posno mleko. Imate veliki izbor mleka, npr. kokosovo, bademovo, ovseno, pirinčano mleko. Ostali sastojci su sami po sebi posni.
Ako nemamo svež spanać, možemo li koristiti smrznute brikete?
- Moguće da bi mogli da se koriste briketi. Ali ja to ne bih preporučila jer spanać u briketima ne koristim u kombinaciji sa testima.
Da li valjaju ako se jedu hladne?
- Najbolje kod punjenih balon lepinja je njihova dugotrajna svežina. Mogu da se jedu hladne. Budu mekane i podjednako ukusne i sutradan.
Sastojci:
Testo:
25 g svežeg kvasca ili ½ kesice suvog kvasca
300 ml toplog mleka
1 kašika šećera
2 kašike ulja
450-470 g brašna
1 kašičica soli
Punjenje:
150 g kačkavalja
malo svežeg spanaća
Premaz:
30 ml maslinovog ulja
3 čena belog luka
3 grančice peršuna
Priprema:
Mekano testo pravimo tako što sjedinimo kvasac, toplo mleko, šećer, ulje, brašno i so. Umešeno testo ostavite da naraste 40 minuta, kratko ga premesite i podelite na dva jednaka dela. Od svakog dela dobićete po šest lepinjica, koliko staje na veliki pleh. Svaki deo oblikujte u lopticu, a zatim ga razvucite oklagijom i punite kačkavaljem i spanaćem. Nakon što sve to upakujete u lopticu, razvucite opet oklagijom, ostavite lepinjice da odmore desetak minuta, a zatim ih pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni 5-7 minuta. Za kraj, gotove balone premažite maslinovim uljem kome ste dodali sitno seckani beli luk i peršun.
NATAŠINA PUNJENA BUNDEVA RAJ ZA NEPCA Po receptu blogerke profila "Nacina kuhinja"
Slano jelo u špageti bundevi koje će vas oboriti s nogu, po receptu Nataše Stević
JELENINA VOĆNA ROZEN TORTA RAJ ZA SLADOKUSCE Savršena za sve važne prilike
Napravite ovu svečanu poslasticu po receptu Jelene Filić iz Velike Plane
TAJNA SAVRŠENOG RUČKA Zapečeni kremasti krompir - bogatstvo ukusa u svakom sloju
Ovaj recept je jednostavan za pripremu, a rezultati su fenomenalni - savršeno pečen krompir sa bogatim slojem sira i kremaste pavlake, koji se topi u ustima
RECEPT BAKA DRAGINJE Starinske šufnudle punjene sirom, a prelivene kajmakom
Za mlade domaćice koje se ne sećaju šta su šufnudle, bitno je istaći da je ukus sličan knedlama, ali da je ovo slana varijanta, fenomenalan za večeru
NAJBOLJI JE KADA SE DOBRO ZAMASTI Domaćinski podvarak sa butkicom po baka Mirinom receptu
Podvarak niko ne odbija, o ovaj po receptu baka Mire je neodoljiv
Komentari (0)