MALE, SLATKE, NEODOLJIVE Original recept za američke palačinke mekane kao duša

Trpeza/ V.V.

08:00

Kulinarski globus 0

Američke palačinke se razlikuju od klasičnih – manje su i deblje. One su neka vrsta slatkog hleba pljosnatog oblika i Amerikanci ih najčešće jedu za doručak.

palačinke
Shutterstock

Sastojci:

2,5 čaše (od 200 ml) brašna

2 čaše mleka

2 jaja

1/2 čaše jogurta

1/2 čaše ulja

1/2 čaše šećera

1 kesica praška za pecivo

1 prstohvat soli

Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca i sve tečne sastojke, pa mutiti malo mikserom. Dodati brašno, prašak za pecivo, so i mutiti kratko najsporijom brzinom da smesa nema grudvice. Pecite male palačinke (za jednu je dovoljno 3 kašike testa) na vrelom tiganju podmazanom uljem. Čim stavite prvu palačinku smanjite temperaturu duplo. Palačinku okrenite kad počne da izlaze balončići. Vruće ih premažite s malo putera i slažite jednu na drugu kako bi ostale meke i sočne. Jedite sa kremom, džemom, medom...

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading