NAPOLEON TORTA iz carske Rusije za kojom ludi cela planeta ima hiljadu slojeva i slasni kremić od vanile

alo.rs

21:00

Kulinarski globus 0

Napoleon torta je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih kora, koje su premazane ukusnom kremom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva.

NAPOLEON TORTA iz carske Rusije za kojom ludi cela planeta ima hiljadu slojeva i slasni kremić od vanile
Shutterstock

 

Napoleon torta

Sastojci:

800 g lisnatog testa

200 g krem sira

400 ml mlika

6 žumanaca

120 g šećera

50 g skroba

1 žkašičica ekstrakta vanile

50 g putera, sobne temeprature

100 g kokosa

Priprema:

Lisnato testo odmrznite, oklagijom malo razvucite, pa stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Isecite na tri jednaka dela, da dobijete pravougaonik. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Gotovo testo malo pritisnite rukama. Svaki deo odvojite rukama tako da dobijete dve jednake polovine. Trebalo bi da dobijete ukupno šest kora u obliku pravougaonika. Sipajte mleko u posudu i zagrejte ga. U činiji pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite da nema grudvica. Sipati mleko i kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Dobijeni fil sipajte u posudu, pa dodajte vanilu i margarin, pa promešajte. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi sat vremena. Umutite krem sir, pa dodajte fil sa žumancima, pa sve sjedinite mikserom. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte. Stavite koru, pa je prekrijte filom i ponavljajte dok sve ne potrošite. Na kraju celu tortu preliti filom. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite tortu mrvicama koje su ostale od kore i kokosa. Mrvice kore možete zameniti mlevenim keksom.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

 

Možda vas zanima:

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading