NAPOLEON TORTA iz carske Rusije za kojom ludi cela planeta ima hiljadu slojeva i slasni kremić od vanile
Napoleon torta je poznata ruska poslastica, a pravi se od puno tankih kora, koje su premazane ukusnom kremom od vanile, pa je nazivaju i torta od hiljadu slojeva.
Napoleon torta
Sastojci:
800 g lisnatog testa
200 g krem sira
400 ml mlika
6 žumanaca
120 g šećera
50 g skroba
1 žkašičica ekstrakta vanile
50 g putera, sobne temeprature
100 g kokosa
Priprema:
Lisnato testo odmrznite, oklagijom malo razvucite, pa stavite na pleh obložen papirom za pečenje. Isecite na tri jednaka dela, da dobijete pravougaonik. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Gotovo testo malo pritisnite rukama. Svaki deo odvojite rukama tako da dobijete dve jednake polovine. Trebalo bi da dobijete ukupno šest kora u obliku pravougaonika. Sipajte mleko u posudu i zagrejte ga. U činiji pomešajte žumanca, šećer i skrob, pa umutite da nema grudvica. Sipati mleko i kuvati dok se ne zgusne uz stalno mešanje. Dobijeni fil sipajte u posudu, pa dodajte vanilu i margarin, pa promešajte. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi sat vremena. Umutite krem sir, pa dodajte fil sa žumancima, pa sve sjedinite mikserom. Zatim dodajte kokos i lagano promešajte. Stavite koru, pa je prekrijte filom i ponavljajte dok sve ne potrošite. Na kraju celu tortu preliti filom. Stavite u frižider na sat vremena. Ukrasite tortu mrvicama koje su ostale od kore i kokosa. Mrvice kore možete zameniti mlevenim keksom.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
TOPI SE U USTIMA Čokoladna torta koja se pravi za svaku posebnu priliku
Nema kome se neće dopasti.
TORTA BAJADERA Savršena kombinacija plazme, čokolade i lešnika
Fil za ovu tortu se samo umuti, pa poslastica brzo bude gotova.
NAJBOLJA TORTA NA SVETU Hrskavo zadovoljstvo kojim se Skandinavija ponosi
Pravite i videćete i sami.
TORTA OD ORAHA SA KARAMEL FILOM Starinska poslastica bogatog ukusa
Napravite tortu po receptu naših baka od jednostavnih sastojaka.
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)