TURSKI SLATKIŠ Napravite domaći ratluk sa orasima, mekan i sladak, pravi desert uz kafu!

Trpeza/ V.V.

08:00

Kulinarski globus 0

Mnogo je lepši od kupljenog!

TURSKI SLATKIŠ Napravite domaći ratluk sa orasima, mekan i sladak, pravi desert uz kafu!
Shutterstock

Sastojci:

800 g šećera

120 g gustina

1 kašika soka od limuna

1 kašičica sirćeta

1 kašičica ekstrakta badema

50 g iseckanih oraha

200 g šećera u prahu za posipanje

Priprema:

Staviti 375 ml vode u šerpu, sok od limuna i šećer i mešajući čekati da provri. Posle 3 minuta vrenja isključiti ringlu. U drugu šerpu sipati 500 ml vode, sirće i gustin i mešati da se ne zgrudva dok se ne dobije lepljiva smesa. Skloniti sa šporeta. Dodati po malo šećernog sirupa u smesu od gustina i mešati dok se sve ne sjedini i sirup potroš. Vratiti na šporet da prokuva pa smanjiti temperaturu na najnižu i krčkati oko sat vremena uz mešanje. Dodati ekstrakt badema i orahe. U tepsiju sa pek papirom 20x20 cm sipati smesu, poravnati i pustiti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Ratluk posuti šećerom u prahu i izručiti na radnu površinu koja je takođe posuta šećerom u prahu. Iseći na male kocke.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading