OVO MORATE DA PROBATE! Turska pita sa sirom ima krckavu koru, a unutra je lisnata i mekana kao burek!
Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.
Sastojci:
800 g brašna
200 g omekšalog margarina
450 ml tople vode
2 kašičice soli
Fil:
400 g sira po želji
1 jaje
Priprema:
Prosejano brašno posoliti, pa toplom vodom umesiti testo i podeliti na 2 lopte, jednu veći, a drugu manju. Manju rastanjiti oklagijom što je moguće više, premazati margarinom. Ponoviti postupak i sa drugom loptom. Obe kore uviti rolate. Zamotati rolate u oblik puža i rukom nežno pritiskati da se dobije disk. Staviti ih u kesice i u zamrzivač 30 minuta.
Fil: Pomešati sir sa umućenim jajetom. Veliku okruglu tepsiju podmazati. Iz zamrzivača prvo izvaditi manju koru i razvući pa staviti u pleh. Rasporediti nadev. Od većeg diska razvući što tanju i veću koru, da bude većeg prečnika od tepsije. Staviti je preko, pa nabrati da stane cela. Ivice gornje kore prstima stisnuti uz tepsiju. Premazati pitu sa malo ulja. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne dobije smeđu boju.
Možda vas zanima:
TURSKA PITA SA SIROM Ima krckavu koricu, a unutra je lisnata i sočna kao burek!
Kada je jednom probate, uvek ćete je praviti.
DA LI STE PROBALI CIGARA BUREK? Pravi se od tri sastojka, a gotov je bukvalno za pet minuta
Malo je verovatno da u čitavoj Srbiji ne postoji neko ko ne voli burek
DOMAĆI BUREK OD GOTOVIH KORA Po ovom receptu ga pravim godinama i nema šanse da ga promenim!
Jednostavan za pripremu, a niko neće primetiti razliku u odnosu na onaj iz pekare.
KRCKAVI BUREK SA SIROM, KAO IZ PEKARE! Idealan doručak, a pravi se brzo od gotovih kora
Uz jogurt ili kiselo mleko, savršen obrok
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
Komentari (0)