KROMPIRI NA MEDITERANSKI NAČIN Krompirići spremljeni tako da mogu da se jedu kao glavno jelo

Anđela Jovanović

12:00

Kulinarski globus 0

Krompirići koji su odlični kao prilog, ali i kao grickalica uz film, sa začinima koji mirišu na more.

krompir
Shutterstock

Sastojci

4 krompira
soli (po potrebi)
crni mleveni biber
grančica svežeg ruzmarina
grančica sveže majčine dušice
4 listića sveže žalfije
2 čena belog luka
50 gr putera
3 kašičice maslinovog ulja

Priprema

Operite i ogulite krump

Krompire presecite na pola i stavite ih da se kuvajui. Neka se krčkaju 5-7 minuta u kipućoj vodi. Razlog zbog kojeg kuvamo prvo krompire je taj da omekšamo spoljašnji sloj zahvaljujući čemu ćemo kasnije dobiti predivnu hrskavu koricu.

U međuvremenu kad kuvate krumpire u posudu gde ćete ih peči dodajte maslinovo ulje, 50 g putera te dodajte začine. Beli luk ne morate da čistite jer ukoliko ga ostavite u svojoj ljusci tokom pečenja neće izgoriti i dobićete predivan slatkast ukus koji će vas oduševiti.

Zatim sam dodajte grančicu ruzmarina i majčine dušice i par listova žalfije. Ukoliko niste skloni korišćenju žalfije važno je napomenuti da se radi o predivnom začinu koji kad se ispeče gubi svoj prepoznatljiv miris ali ga predaje vašim krompirićima.

Ocedite krompire nakon 7 min kuvanja, posolite i poparite. Budite oprezni , vreli su. Nemojte se prepasti što nisu mekani. Nije nam  cilj da budu mekani. Već da ih laganim kuvanjem u kipućoj vodi pripremimo za pečenje. Uzmite hvataljke i poslažite ih najvećom površinom prema dole kako bi dobili njihovu zanosnu i prepoznatljivu boju. Stavite ih da se puku na 180 C- 40 min. Nakon 30 min pečenja okrenite ih na drugu stranu da dobiju predivnu boju s druge strane. 

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading