DANAS JE SVETSKI DAN PASTE Proslavite ga uz omiljeni bolonjeze po receptu italijanskog kuvara Đenara Kontalda
Svetski dan paste se obeležava 25. oktobra. Pasta je vekovima omiljena hrana širom sveta, a mi vam dajemo recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda.
Zanimljivosti o testenini:
* Postoji oko 33 vrste paste
* Testo za testeninu se pravi od brašna durum pšenice.
* Svaki Italijan godišnje pojede preko 27 kg paste.
* Italija izvozi oko 1,7 miliona tona testenina godišnje.
Dajemo vam recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda. Živi u Londonu i ima svoj restoran italijanske kuhinje, objavio je tri kuvara i snima kulinarske emisije, a kod nas možete da ga gledate na kanalu „24kitchen“.
Pasta bolonjeze
Sastojci:
400 g špageta
200 g mlevene junetine
200 g mlevene svinjetine
200 ml crnog vina
150 g pančete (seckana na kockice)
50 ml maslinovog ulja
1 crni luk (naseckan)
1 stabljika celera (sitno naseckana)
1 šargarepa (sitno naseckana)
2 kašičice koncentrata paradajza
200 ml bujona (pileće supe)
1 kašika putera
Priprema:
Špagete skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Zagrejte maslinovo ulje i puter u tiganju, dodajte luk, celer, šargarepu i pančetu i mešajte na tihoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od paradajza razredite sa 100 ml supe i pomešajte sa mesom. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko dva sata. Povremeno promešajte dodavajući ostatak bujona. Sklonite sa šporeta i pomešajte sa skuvanim špagetama.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)