DANAS JE SVETSKI DAN PASTE Proslavite ga uz omiljeni bolonjeze po receptu italijanskog kuvara Đenara Kontalda

Vesna Vukadinović

16:11

Kulinarski globus 0

Svetski dan paste se obeležava 25. oktobra. Pasta je vekovima omiljena hrana širom sveta, a mi vam dajemo recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda.

pasta
Shutterstock

Zanimljivosti o testenini:

* Postoji oko 33 vrste paste

* Testo za testeninu se pravi od brašna durum pšenice.

* Svaki Italijan godišnje pojede preko 27 kg paste.

* Italija izvozi oko 1,7 miliona tona testenina godišnje.

Dajemo vam recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda. Živi u Londonu i ima svoj restoran italijanske kuhinje, objavio je tri kuvara i snima kulinarske emisije, a kod nas možete da ga gledate na kanalu „24kitchen“.   

Pasta bolonjeze

Sastojci:

400 g špageta

200 g mlevene junetine

200 g mlevene svinjetine

200 ml crnog vina

150 g pančete (seckana na kockice)

50 ml maslinovog ulja

1 crni luk (naseckan)

1 stabljika celera (sitno naseckana)

1 šargarepa (sitno naseckana)

2 kašičice koncentrata paradajza

200 ml bujona (pileće supe)

1 kašika putera

Priprema:

Špagete skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Zagrejte maslinovo ulje i puter u tiganju, dodajte luk, celer, šargarepu i pančetu i mešajte na tihoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od paradajza razredite sa 100 ml supe i pomešajte sa mesom. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko dva sata. Povremeno promešajte dodavajući ostatak bujona. Sklonite sa šporeta i pomešajte sa skuvanim špagetama.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading