NAJPOZNATIJA ITALIJANSKA SUPA: Dodajte joj paradajz i testeninu za pravi tradicionalni minestrone ukus
Tradicionalna italijanska minestrone supa u nekoliko koraka.
Sastojci
za 4 osobe
- 50 g pančete (ili slanine)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 srednji luk
- 1 čen belog luka
- 1 šargarepa
- 2 stabljike celera
- 2 kašičice paste od povrća
- 1 list lovora
- morska so
- crni biber
- 230 g belog pasulja
- 400 g seckanog paradajza
- 120 g sitnije testenine
- narendani parmezan
Priprema
U zagrejanu posudu bez ulja stavite pančetu narezanu na kockice i popržite dok se masnoća ne počne topiti.
Dodajte maslinovo ulje i luk narezan na komade. Popecite dok ne omekša pa dodajte izmeljan beli luk, šargarepu narezanu na kockice i sitno naseckani celer.
Nastavite zagrevati dok povrće ne omekša. Ulijte 1 litar vode, dodajte pastu od povrća, lovorov list, so i mleveni crni biber. Zagrejte do vrenja pa smanjite vatru.
Dodajte oceđen i ispran pasulj, isecak paradajz i testeninu. Nastavite kuvati dok testenina nije gotova. Poslužite u posudama s narendanim parmezanom.
Savet
Za još bogatiji minestrone koristite bilo koje sezonsko povrće po želji.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika
Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.
PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom
Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.
PRIGANICE Crnogorski specijalitet niko ne odbija, a odlično ide sa kajmakom, sirom i pršutom
Priganice su crnogorski specijalitet sličan domaćim uštipcima. Ovo vazdušasto testo odlično se slaže sa sirom, kajmakom ili pršutom. Ako ih pospete šećerom u prahu ili džemom, dobićete slatku varijantu, koja takođe osvaja ukusom. U Crnoj Gori ih služe za doručak, ali idealne su za bilo koje doba dana.
OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima
Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.
Komentari (0)