DA LI STE PROBALI INDIJSKI HLEB? Pravi se bez kvasca i gotovo je za dva minuta

Ivana Pavlović

18:05

Kulinarski globus 0

Indijci za ovaj recept znaju godinama a naši ljudi sve više otkrivaju njegove čari. Hrskavi zalogaji vrućeg hleba daće novu notu vašoj trpezi. Za samo dva minuta , koja su potrebna da se napravi, uživaćete u svakom novom zalogaju.

DA LI STE PROBALI INDIJSKI HLEB? Pravi se bez kvasca i gotovo je za dva minuta
Shutterstock

Sastojci

280 g brasna
1 mala kašičica praška za pecivo (5 g)
1 mala kašika soli (6 g)
50 g jogurta
170 ml mlake vode
ulje za premazivanje

 

Priprema

Od svih sastojaka umesite testo pa ostavite jedan sat pokriveno na sobnoj temperaturi da miruje. Testo izručite na malo brašna i podelite ga na 6 jednakih delova.  Potom razvite veličine manjeg tanjira, premažite ih sa uljem sa obe strane i pržite u tiganju (Nemojte da uljite tiganj). Pecite po 1-2 minute na srednjoj vatri sa obe strane. Odložite na kuhinjsku krpu dok sve ne bude gotovo.

 

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

alfahoresi

OVE KOLAČE JE MESI DOBIJAO SVAKI PUT KADA DA GO Argentinski alfahoresi se tope u ustima

15:00

10 mart, 2024

Kulinarski globus

Ovi neodoljivi kolačići vuku korene sa juga Španije, ali ovakvi kakvi se danas originalno prave, sa kukuruznim brašnom i mlečnom karamelom, argentinski su izum. Tajna je u tome da dobiju zlatnu koricu na dnu, ali nikako na vrhu. Ovo je originalan recept, ali postoje i mnoge druge varijacije. Svaki zalogaj se topi u ustima, pa verujemo da će nestati sa stola čim ih stavite.

Komentari (0)

Loading