SOGAN DOLMA Najpoznatije tursko jelo, sočno i preukusno, bolje i od punjenih paprika
Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje veoma podseća na punjene paprike.

Sastojci:
500 grama junećeg ili pilećeg mlevenog mesa
150 grama pirinča
10 većih glavica crnog luka
slatka paprika, tucana paprika, so, biber, suvi biljni začini
2 dl pasiranog paradajza
4-5 kašika ulja
1 puna kašika brašna
Priprema:
Očistite luk i stavite da se kuva u ključaloj vodi oko 10 minuta. Nakon toga izvadite luk i prebacite ga u hladnu vodu da se ohladi. Od ohlađenog luka polako odvajajte unutrašnje slojeve. Izvađenu sredinu luka iseckajte i dinstajte na ulju, pa dodajte mleveno meso, začine i pirinač, i dinstajte oko 15 minuta, dok se ne sjedini lepo, potom ostavite smesu da se ohladi. U spoljašnji sloj luka sipajte pripremljenu smesu i slažite napunjen luk u šerpu, jedan do drugog. Nalijte vodu, stavite poklopac i pustite da se kuva na jačoj temperaturi dok voda ne ispari. Kada tečnost ispari ponovo sipajte malo vode i sok od paradajza, smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 10 minuta. Šerpu prekrijte folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se zapeče oko 15 minuta na 200 stepeni.
Možda vas zanima:

SOGAN DOLMA Turski specijalitet pravi je raj za nepca, ukusa koji se pamti
Sočno i slasno jelo, prste da poližete.

SOGAN DOLMA Turski specijalitet koji greje dušu i telo, po receptu bez premca
Punjeni luk oduševiće one izbirljive, po receptu koji budi sva čula.

SOGAN DOLMA Najpoznatije tursko jelo, sočno i preukusno, bolje i od punjenih paprika
Sogan dolma je tradicionalno tursko jelo, koje veoma podseća na punjene paprike.

TRADIONALNO TURSKO JELO KOJE PODSEĆA NA PUNJENU PAPRIKU Sogan dolma za sve prilike
Mirisom osvaja i one koji ne vole luk, a idealno za svečanu i slavsku trpezu.

STARINSKA SLADOLED TORTA Postoje dve ključne razlike u pripremi u odnosu na današnje domaćice, a evo koje su
Bake nisu kuvale fil i tortu su na kraju premazivale filom od žumanaca, dok današnje domaćice ipak kuvaju fil i premazuju šlagom.

SARAJEVSKA KLJUKUŠA Imamo originalni recept, košta samo 250 dinara, a nema te osobe koja može da joj odoli
Sirotinjsko jelo od krompira, svojevrstan je specijalitet, pa mnogi kažu da je upravo ova pita najsočnija na svetu. Najbolje od svega je što vam za nju uopšte ne treba mnogo novca, a dobićete izvrstan i zdrav obrok

DOMAĆE KIFLICE Posne, savršene vruće, a biće super i hladne, i dupla mera će biti malo!
Posne i slasne, savršene za doručak ili večeru.

OVAKVE PRAVE SAMO NAJBOLJI PEKARI Recept za najmekše pancerote koje se tope u ustima
Pancerote su jedno od onih jela koje nas vraćaju u detinjstvo – miris prženog testa, topljeni sir koji se razvlači, i paradajz sos koji obogaćuje svaki zalogaj.

PRAVA DOMAĆA PITA PO RECEPTU NAŠIH BAKA Uvijena pogača punjena sirom, sočna, mekana i neponovljivo ukusna
Dugo ostaje sočna i mekana, pa ako i prenoći zamotana u kesi i krpi ostaje vema ukusna i sutradan
Komentari (0)