POSNI ROLAT SA AJVAROM ZA NIKOLJDAN Najukusnije predjelo, na slavama se uvek traži parče više

Jovanka Vučković

13:03

Bakina vanglica 0

Idealno posno posluženje za slavu

rolat sa ajvarom
Shutterstock

POSNI ROLAT SA AJVAROM

Sastojci za koru:
– 200 g brašna
– 200 ml kisele vode
– 50 ml ulja
– Kašičica soli
– Kašičica praška za pecivo

Sastojci za fil:
– 250 g ajvara
– 200 g posnog majoneza
– 3 kisela krastavčića (sitno seckana)
– Prstohvat soli i bibera
– Po želji malo belog luka u granulama

Priprema:
Najpre u činiji sjedinite brašno, so i prašak za pecivo, pa dodajete ulje i kiselu vodu. Mešate dok ne dobijete glatku smesu, malo gušću od smese za palačinke. Pleh oblažete papirom za pečenje i ravnomerno raspoređujete smesu u tankom sloju. Pečete je u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok blago ne porumeni i ostaje savitljiva. Ostavite je da se potpuno ohladi.

Dok se kora hladi, pripremate fil tako što mešate ajvar, posni majonez i sitno seckane krastavčiće. Za jači ukus dodajete so, biber ili malo belog luka u granulama. Kada se kora ohladi, ravnomerno je premazujete filom i pažljivo uvijate u čvrst rolat. Uvijate ga u prozirnu foliju i ostavljate barem sat vremena u frižideru da se stegne.

Pred služenje rolat sečete na tanke šnite i poslužujete rashlađen. Savršen je za posnu trpezu ili kao brza, lagana užina.

Komentari (0)

Loading