POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA Starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije

trpeza.rs

10:30

Bakina vanglica 0

U testo obavezno dodajte orahe koji će dati poseban šmek

POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA Starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije
Printscreen/Youtube

Lenja pita je starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije. Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom.

Sastojci:

  • 17 kašika brašna
  • 13 kašika šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica cimeta
  • 2 kašike griza
  • 450 ml vode
  • 3 jabuke
  • 1 kašičica ekstrakta ruma
  • cimet po želji

Za dekoraciju:

  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, orahe, sodu bikarbonu i griz. Sipajte vodu, promešajte i dodajte cimet. Opet lepo sjedinite. Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte u njih malo ruma i cimeta, a ako su jabuke malo kisele dodajte i 2 kašike šećera. U kalup sipajte pola smese, pa poravnajte i pecite na 200°C oko 10 minuta. Poređajte jabuke, poravnajte i sipajte drugu polovinu smese. Vratite u rernu i pecite na 200°C još 15-20 minuta. Pospite šećerom u prahu.

Komentari (0)

Loading