POSNA LENJA PITA SA JABUKAMA Starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije
U testo obavezno dodajte orahe koji će dati poseban šmek
Lenja pita je starinska poslastica na kojoj su odrasle mnoge generacije. Nekada se stalno služila posle nedeljnog ručka, a svaka domaćica je imala tajni sastojak koji je njenu pitu činio ukusnijom.
Sastojci:
- 17 kašika brašna
- 13 kašika šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 15 kašika mlevenih oraha
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašike griza
- 450 ml vode
- 3 jabuke
- 1 kašičica ekstrakta ruma
- cimet po želji
Za dekoraciju:
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U posudi pomešajte brašno, šećer, vanilin šećer, orahe, sodu bikarbonu i griz. Sipajte vodu, promešajte i dodajte cimet. Opet lepo sjedinite. Jabuke oljuštite i izrendajte. Dodajte u njih malo ruma i cimeta, a ako su jabuke malo kisele dodajte i 2 kašike šećera. U kalup sipajte pola smese, pa poravnajte i pecite na 200°C oko 10 minuta. Poređajte jabuke, poravnajte i sipajte drugu polovinu smese. Vratite u rernu i pecite na 200°C još 15-20 minuta. Pospite šećerom u prahu.
MEKANI KAO PENA Bakini preukusni kolači sa džemom i keksom, vraćaju toplinu porodičnog doma
Prava harmonija ukusa u ustima
PAMUK KIFLICE PO BAKINOM RECEPTU Spolja hrskave, unutra mekane kao duša
Odličan izbor za slane zalogaje na zabavama i rođendanima, pamuk kiflice uvek su dobra ideja za doručak, večeru, snek na poslu ili druženja s društvom.
DOMAĆI DŽEM OD BUNDEVE Savršeno se slaže sa palačinkama, a miriše na jesen
Bilo da ga mažete na hleb ili dodate u omiljenu poslasticu, nećete da pogrešite.
AJVAR PROJICE Brzo se prave, a još su ukusnije ako odstoji jedan dan
Mnoge domaćice su već pripremile ajvar, a ovaj recept će vam pružiti mogućnost da omiljeni srpski namaz isprobate u drugačijem obliku
DOMAĆE VANILICE Prave se uz pomoć jednog važnog sastojka, a najbolje su kad odstoje!
Bake su govorile da vanilice moraju biti napravljene sa svinjskom mašću, jer će se samo tako topiti u ustima
Komentari (0)