TURSKI SPECIJALITET Ukusno jelo sa patlidžanom koje možete napraviti dan ranije, a čak je pogodno za zamrzavanje
Ukusno jelo sa patlidžanom, poznato po legendi koja ga prati. Naime, muž je tražio ženi 4 dana da ga pravi. Peti dan, nestalo je maslaca, zbog čega je muž pao u nesvest, pa je žena povikala: "Imam bayldi" ili Imam se onesvestio, po čemu je ovo jelo i dobilo ime.
Sastojci:
- 1 kg plavih patlidžana
- 400 g mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 1 oljušteni paradajz
- 1 supena kasika Vegete
- 1 vezica sitno iseckanog peršuna
- dohvat prstiju mlevene crvene paprike
- 100 g maslaca
- ulja tek onoliko za prženje
- soli po ukusu
Za preliv je potrebno 300g kiselog mleka
Priprema:
Plavi patlidžan oprati i oljuštiti unakrs po duzini (da bude saren) i iseći ga na kolutove debljine malog prsta, pa ih posoliti i ostaviti da im izađe gorčina.
U međuvremenu propržiti mleveno meso sa sitno iseckanim crnim lukom ma maslacu. Dodati vegetu, mlevenu crvenu papriku, a po ukusu mleveni crni biber i posoliti.
Pržiti na ulju kolutove plavog patlidžana sa obe strane.
Kada su svi kolutovi proprženi, poređati ih u vatrostalnoj posudi.
Prvi red: ređati plavi patlidžan tako da kolutovi budu jedan do drugog.
Drugi red: posuti smesu od mesa.
Treći red: opet ređati plavi patlidžan kao u prvom redu i dodati 150 ml vode
Zatim sve to posuti sitno iseckanim paradajzom i peršunom i staviti u zagrejanoj rerni od 150 *C da se zapeče.
Posluživanje
Služiti toplo i po volji preliti kiselim mlekom u kome ste sitno iseckali ili izgnječili beli luk.
Može se pripremiti i dan ranije, a pogodno je za zamrzavanje.
MEKANE KIFLICE POSNE NA VODI Prave se brzo i lako, a zagrejaće vam dušu i telo
Brze i sočne kiflice koje se lako prave, uspeće i potpunim početnicima. Savršeno predjelo ili prilog nekom jelu, pravićete ih stalno.
ROLNICE SA SPANAĆEM Bogatog nadeva i hrskavih kora, stalno ćete da ih pravite
Napravite ove preukusne rolnice sa spanaćem. Mekane iznutra, sa bogatim filom od spanaća i sira, a spolja hrskave. Možete da ih jedete samostalno ili uz neki prilog, šolju jogurta, po izboru.
POSNA PITA SA ŠLJIVAMA I ČOKOLADOM Savršen voćno - čokoladni hrskavi spoj
Slatkog, čokoladnog ukusa i hrskavih kora. Napravite pitu sa šljivama i čokoladom i bićete oduševljeni. Prava posna rapsodija spojena u ovu poslasticu.
GIBANICA SA SIROM Ovakvu do sada niste jeli, hrskava kora i testo meko kao duša
Spolja sa hrskavim korama, a unutra mekog nadeva. Toliko je dobra, da stavite odmah duplu meru.
SUDŽUK Jeftin kolač koji se lako priprema, stavite odmah duplu meru
Starinski kolač sa orasima, koji se brzo i lako pravi. Sastojci su jeftini a ukus neodoljiv. Možete da poslužite za slavsku trpezu, gosti će biti oduševljeni.
Komentari (0)