TURSKI SPECIJALITET Ukusno jelo sa patlidžanom koje možete napraviti dan ranije, a čak je pogodno za zamrzavanje
Ukusno jelo sa patlidžanom, poznato po legendi koja ga prati. Naime, muž je tražio ženi 4 dana da ga pravi. Peti dan, nestalo je maslaca, zbog čega je muž pao u nesvest, pa je žena povikala: "Imam bayldi" ili Imam se onesvestio, po čemu je ovo jelo i dobilo ime.
![patlidžan](/data/images/2023-10-16/64658_profimedia-0385861968_f.jpg?timestamp=1697407200)
Sastojci:
- 1 kg plavih patlidžana
- 400 g mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 1 oljušteni paradajz
- 1 supena kasika Vegete
- 1 vezica sitno iseckanog peršuna
- dohvat prstiju mlevene crvene paprike
- 100 g maslaca
- ulja tek onoliko za prženje
- soli po ukusu
Za preliv je potrebno 300g kiselog mleka
Priprema:
Plavi patlidžan oprati i oljuštiti unakrs po duzini (da bude saren) i iseći ga na kolutove debljine malog prsta, pa ih posoliti i ostaviti da im izađe gorčina.
U međuvremenu propržiti mleveno meso sa sitno iseckanim crnim lukom ma maslacu. Dodati vegetu, mlevenu crvenu papriku, a po ukusu mleveni crni biber i posoliti.
Pržiti na ulju kolutove plavog patlidžana sa obe strane.
Kada su svi kolutovi proprženi, poređati ih u vatrostalnoj posudi.
Prvi red: ređati plavi patlidžan tako da kolutovi budu jedan do drugog.
Drugi red: posuti smesu od mesa.
Treći red: opet ređati plavi patlidžan kao u prvom redu i dodati 150 ml vode
Zatim sve to posuti sitno iseckanim paradajzom i peršunom i staviti u zagrejanoj rerni od 150 *C da se zapeče.
Posluživanje
Služiti toplo i po volji preliti kiselim mlekom u kome ste sitno iseckali ili izgnječili beli luk.
Može se pripremiti i dan ranije, a pogodno je za zamrzavanje.
![sutlijaš](/data/images/2024-10-03/102138_sutlijas-shutterstock-62962489_f.jpg)
SUTLIJAŠ Fenomenalan domaći desert koji budi nostalgiju, a cimet mu daje poseban šmek
Neodoljivi desert oduševiće vas na prvi zalogaj.
![posni prebranac](/data/images/2024-09-27/101567_posni-prebranac_f.jpg)
PREBRANAC PO BAKA MIRINOM RECEPTU Držaće vas dugo sitim, a raj za nepca
Jelo koje krepi organizam u trenu, obožavaćete ga.
![knedle sa šljivama](/data/images/2024-08-23/98347_knedle-sa-sljivama_f.jpg)
KNEDLE SA ŠLJIVAMA Starinske i aromatične, a mekane kao duša
Starinski slatkiš kome nije moguće odoleti, za pravo uživanje.
TRADICIONALNA SRPSKA PITA Domaća sečenica, užitak koji garantuje pune baterije
Sečenica se može umesiti od običnog testa kao za hleb ili od testa koje ćete zamesiti s mlekom, kao za kiflice
![uštipci](/data/images/2025-01-08/110679_ustipci-6_f.jpg)
PO RECEPTU NAŠIH BAKA Domaći uštipci, pecivo za sva vremena
Mekani kao duša, slani ili slatki, vi birate
Komentari (0)