TURSKI SPECIJALITET Ukusno jelo sa patlidžanom koje možete napraviti dan ranije, a čak je pogodno za zamrzavanje

Anđela Jovanović

14:45

Bakina vanglica 0

Ukusno jelo sa patlidžanom, poznato po legendi koja ga prati. Naime, muž je tražio ženi 4 dana da ga pravi. Peti dan, nestalo je maslaca, zbog čega je muž pao u nesvest, pa je žena povikala: "Imam bayldi" ili Imam se onesvestio, po čemu je ovo jelo i dobilo ime.

patlidžan
Profimedia

Sastojci:

  • 1 kg plavih patlidžana
  • 400 g mlevenog mesa
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 oljušteni paradajz
  • 1 supena kasika Vegete
  • 1 vezica sitno iseckanog peršuna
  • dohvat prstiju mlevene crvene paprike
  • 100 g maslaca
  • ulja tek onoliko za prženje
  • soli po ukusu

Za preliv je potrebno 300g kiselog mleka

Priprema:

Plavi patlidžan oprati i oljuštiti unakrs po duzini (da bude saren) i iseći ga na kolutove debljine malog prsta, pa ih posoliti i ostaviti da im izađe gorčina.

U međuvremenu propržiti mleveno meso sa sitno iseckanim crnim lukom ma maslacu. Dodati vegetu, mlevenu crvenu papriku, a po ukusu mleveni crni biber i posoliti.

Pržiti na ulju kolutove plavog patlidžana sa obe strane.

Kada su svi kolutovi proprženi, poređati ih u vatrostalnoj posudi.

Prvi red: ređati plavi patlidžan tako da kolutovi budu jedan do drugog.

Drugi red: posuti smesu od mesa.

Treći red: opet ređati plavi patlidžan kao u prvom redu i dodati 150 ml vode

Zatim sve to posuti sitno iseckanim paradajzom i peršunom i staviti u zagrejanoj rerni od 150 *C da se zapeče.

Posluživanje

Služiti toplo i po volji preliti kiselim mlekom u kome ste sitno iseckali ili izgnječili beli luk.
Može se pripremiti i dan ranije, a pogodno je za zamrzavanje.

 

Tagovi:

Komentari (0)

Loading