TURSKI SPECIJALITET Ukusno jelo sa patlidžanom koje možete napraviti dan ranije, a čak je pogodno za zamrzavanje
Ukusno jelo sa patlidžanom, poznato po legendi koja ga prati. Naime, muž je tražio ženi 4 dana da ga pravi. Peti dan, nestalo je maslaca, zbog čega je muž pao u nesvest, pa je žena povikala: "Imam bayldi" ili Imam se onesvestio, po čemu je ovo jelo i dobilo ime.
Sastojci:
- 1 kg plavih patlidžana
- 400 g mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 1 oljušteni paradajz
- 1 supena kasika Vegete
- 1 vezica sitno iseckanog peršuna
- dohvat prstiju mlevene crvene paprike
- 100 g maslaca
- ulja tek onoliko za prženje
- soli po ukusu
Za preliv je potrebno 300g kiselog mleka
Priprema:
Plavi patlidžan oprati i oljuštiti unakrs po duzini (da bude saren) i iseći ga na kolutove debljine malog prsta, pa ih posoliti i ostaviti da im izađe gorčina.
U međuvremenu propržiti mleveno meso sa sitno iseckanim crnim lukom ma maslacu. Dodati vegetu, mlevenu crvenu papriku, a po ukusu mleveni crni biber i posoliti.
Pržiti na ulju kolutove plavog patlidžana sa obe strane.
Kada su svi kolutovi proprženi, poređati ih u vatrostalnoj posudi.
Prvi red: ređati plavi patlidžan tako da kolutovi budu jedan do drugog.
Drugi red: posuti smesu od mesa.
Treći red: opet ređati plavi patlidžan kao u prvom redu i dodati 150 ml vode
Zatim sve to posuti sitno iseckanim paradajzom i peršunom i staviti u zagrejanoj rerni od 150 *C da se zapeče.
Posluživanje
Služiti toplo i po volji preliti kiselim mlekom u kome ste sitno iseckali ili izgnječili beli luk.
Može se pripremiti i dan ranije, a pogodno je za zamrzavanje.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
ZAMESITE ZA TOPLINU DOMA Priganice, toliko savršene, da niko ne mari za dijetu kad ih proba
Jednostavno, prženo testo i spadaju u sam vrh crnogorskih jela na koje su veoma ponosni
Komentari (0)