TURSKI SPECIJALITET Ukusno jelo sa patlidžanom koje možete napraviti dan ranije, a čak je pogodno za zamrzavanje
Ukusno jelo sa patlidžanom, poznato po legendi koja ga prati. Naime, muž je tražio ženi 4 dana da ga pravi. Peti dan, nestalo je maslaca, zbog čega je muž pao u nesvest, pa je žena povikala: "Imam bayldi" ili Imam se onesvestio, po čemu je ovo jelo i dobilo ime.

Sastojci:
- 1 kg plavih patlidžana
- 400 g mlevenog mesa
- 3 glavice crnog luka
- 1 oljušteni paradajz
- 1 supena kasika Vegete
- 1 vezica sitno iseckanog peršuna
- dohvat prstiju mlevene crvene paprike
- 100 g maslaca
- ulja tek onoliko za prženje
- soli po ukusu
Za preliv je potrebno 300g kiselog mleka
Priprema:
Plavi patlidžan oprati i oljuštiti unakrs po duzini (da bude saren) i iseći ga na kolutove debljine malog prsta, pa ih posoliti i ostaviti da im izađe gorčina.
U međuvremenu propržiti mleveno meso sa sitno iseckanim crnim lukom ma maslacu. Dodati vegetu, mlevenu crvenu papriku, a po ukusu mleveni crni biber i posoliti.
Pržiti na ulju kolutove plavog patlidžana sa obe strane.
Kada su svi kolutovi proprženi, poređati ih u vatrostalnoj posudi.
Prvi red: ređati plavi patlidžan tako da kolutovi budu jedan do drugog.
Drugi red: posuti smesu od mesa.
Treći red: opet ređati plavi patlidžan kao u prvom redu i dodati 150 ml vode
Zatim sve to posuti sitno iseckanim paradajzom i peršunom i staviti u zagrejanoj rerni od 150 *C da se zapeče.
Posluživanje
Služiti toplo i po volji preliti kiselim mlekom u kome ste sitno iseckali ili izgnječili beli luk.
Može se pripremiti i dan ranije, a pogodno je za zamrzavanje.

MAKOVNJAČA SA MEDOM Mirisna poslastica još slađeg ukusa od koje će vam poći voda na usta
Služite uz čaj ili kafu.

LENJA PITA SA ŠLJIVAMA Još sočnija i slađa, nestaće sa stola čim se postavi
Klasik na drugačiji način.

STARINSKA CICVARA Jelo puno sira i kajmaka, super za doručak ili večeru
Držaće vas dugo sitim.

BAKIN KOLAČ SA CIMETOM Mirisni slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Pravi se lako, a nema ko ga ne voli.

SUTLIJAŠ Jednostavan slatkiš na kome su odrasle generacije, savršen za početnike u kuhinji
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)