GOMBOCE SA ŠLJIVAMA Mirisni starinski slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva
Recept koji se prenosio generacijama, za knedle koje osvajaju od prvog zalogaja.
Potrebno je
Za knedle:
- 500 g krompira
- 1 žumance
- 30 g putera
- malo soli
- oko 200 g brašna
Za posip:
- 150 g prezli
- 150 g šećera
- 80 g putera
I još:
- 9 većih ili 18 manjih šljiva
Priprema
Oljuštite krompir, pa ga skuvajte u slanoj vodi. Procedite vodu pa ga izgnječite i ostavite da se prohladi. Umešajte omekšali puter, so i žumance. Postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje, i mesite sve dok ne dobijete mekano i elastično testo. Zatim ga rastanjite na radnoj površini, na debljinu 5-7 mm, pa isecite na kvadrate 10x10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata staviti po jednu šljivu, bez koštice, pa oblikujte gambocu (knedlu). Sipajte malo više od pola vode u dublju šerpu, pa kada voda provri lagano spuštajte knedle. Kuvajte ih oko 10 minuta dok ne isplivaju na površinu. Vadite knedle šupljikavom kašikom, pa stavljajte u tiganj i uvaljajte u smesu od prezli i šećera. Puter otopite na laganoj vatri pa dodajte prezle. Kada se smesa sjedini, pomerite sa vatre i dodajte šećer. Sve dobro izmešajte.
Možda vas zanima:
LAŽNE KNEDLE SA ŠLJIVAMA MILUJU NEPCA Gotove očas posla, a bolje skoro niste jeli
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
GOMBOCE SA ŠLJIVAMA Prave vojvođanske, ukus jeseni u svakom zalogaju
Mirisne i sočne, ukusa koji se ne zaboravlja.
BAKINE KNEDLE SA ŠLJIVAMA MIRIŠU NA DETINJSTVO Savršeno sočne, tope se u ustima
Najbolje stavite odmah duplu meru.
GRIZ KNEDLE SA ŠLJIVAMA Baš kao one iz bakine kuhinje, pojedu se u slast
Mekane i sočne, zamirisaće cela kuća.
DOMAĆICE SU LUDE ZA OVIM RECEPTOM Spojite gibanicu i carsku pitu i dobićete najlepše jelo na svetu
Kombinacija carske pite i gibanice je čisto savršenstvo, a priprema se brzo i lako
CELA SRBIJA TRAŽI OVAJ RECEPT Krofne od dva sastojka gotove za minut
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a ukusnim slatkišem koji će obradovati vaše ukućane, evo jednog jednostavnog recepta koji je zaludeo Internet prethodnih dana
PROJA BEZ JAJA GOTOVA ZA 20 MINUTA Ukusnija od one klasične, danima ostaje sveža
Posna proja je vrlo jednostavno i praktično jelo koje uvek možete da spremate kada imate malo vremena.
KOLAČ BEZ BRAŠNA Mekan kao pahulja, sa orahom i grizom
Možete ga preliti čokoladnom glazurom ili samo posuti šećerom u prahu
MIRIŠU NA ZIMU I PRAZNIKE Starinski recept za najukusnije medenjake, mogu trajati i do mesec dana
Pred vama je recept za divne, mirisne i meke medenjake! Odlični su kao sredstvo za evociranje uspomena iz detinjstva, kao slatkiš "za po kući" ili kao jestivi poklon
Komentari (0)