GOMBOCE SA ŠLJIVAMA Mirisni starinski slatkiš koji budi nostalgiju na dane detinjstva

Ivana Pavlović

15:00

Bakina vanglica 0

Recept koji se prenosio generacijama, za knedle koje osvajaju od prvog zalogaja.

gomboce sa šljivama
Shutterstock

Potrebno je
Za knedle:

  • 500 g krompira
  • 1 žumance
  • 30 g putera
  • malo soli
  • oko 200 g brašna

Za posip:

  • 150 g prezli
  • 150 g šećera
  • 80 g putera

I još:

  • 9 većih ili 18 manjih šljiva

Priprema
Oljuštite krompir, pa ga skuvajte u slanoj vodi. Procedite vodu pa ga izgnječite i ostavite da se prohladi. Umešajte omekšali puter, so i žumance. Postepeno dodajte brašno uz neprestano mešanje, i mesite sve dok ne dobijete mekano i elastično testo. Zatim ga rastanjite na radnoj površini, na debljinu 5-7 mm, pa isecite na kvadrate 10x10 (u zavisnosti od veličine šljive). U sredinu svakog kvadrata staviti po jednu šljivu, bez koštice, pa oblikujte gambocu (knedlu). Sipajte malo više od pola vode u dublju šerpu, pa kada voda provri lagano spuštajte knedle. Kuvajte ih oko 10 minuta dok ne isplivaju na površinu. Vadite knedle šupljikavom kašikom, pa stavljajte u tiganj i uvaljajte u smesu od prezli i šećera. Puter otopite na laganoj vatri pa dodajte prezle. Kada se smesa sjedini, pomerite sa vatre i dodajte šećer. Sve dobro izmešajte. 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading