ĆUROSI Jednostavna mirisna poslastica koja donosi duh Španije, spolja hrskava, a iznutra sočna

Izvor: Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Trebaju vam sastojci koje već imate u kuhinji, a svaki zalogaj je raj za sladokusce.

ćurosi
Shutterstock

Potrebno je

  • 3 jajeta
  • 200 g brašna
  • malo cimeta
  • 80 g putera
  • do 100 g mlevenog keksa
  • šećer 
  • krem 

Priprema

U jednoj posudi otopite puter pa postepeno dodajte brašno, i mešajte. Zatim, dodajte mleveni keks pa rukom umešajte razbijena jaja. Kad smesa postane gusta, dodajte malo soli. Rebrastim špicem za kolače napravite karakteristični oblik ćurosa. Pržite oko minut, u dubokoj šerpi sa dosta ulja, na tihoj vatri. U tanjiriću pomešajte šećer sa cimetom. Gotove ćurose valjajte u pripremljenu mešavinu, pa služite sa kremom po izboru. Bon appetit!

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading