SVIMA ĆE USPETI Klasičan rižoto se pravi za tili čas i lako kombinuje sa raznim sosevima, definitivno vas neće razočarati
Ako želite bogatiji ukus, možete koristiti pola maslinovog ulja, a pola putera...
Evo jednostavnog recepta za klasični rižoto:
Sastojci:
- 300g pirinča (najbolje arborio ili neki drugi pirinač za rižoto)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 l pileće ili posne supe (ako koristite kocku, pazite da je rastvorite u vodi)
- 100ml belog vina (opciono, ali dodaje odličan ukus)
- 2 kašike maslinovog ulja ili 50g putera
- 50g rendanog parmezana (po želji)
- so i biber po ukusu
- svež peršun (opciono, za dekoraciju)
Priprema:
Pripremite supu. Stavite je na laganu vatru da bude topla tokom pripreme rižota. Sitno iseckajte crni i beli luk. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje ili puter na srednjoj vatri. Dodajte crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, oko 3-4 minuta. Zatim dodajte beli luk i pržite još minut.
U tiganj dodajte pirinač i dobro ga promešaj sa lukom, pržeći ga još oko 2 minuta, dok ne postane blago staklast. Ako koristite vino, sada je trenutak da ga sipate. Pustite da vino ispari, mešajući povremeno.
Počnite da dodajete toplu supu u pirinač, po malo, čineći to u manjim količinama. Svaki put kada pirinač upije tečnost, dodajte još malo supe. Ovaj proces traje oko 18-20 minuta, dok rižoto ne postane kremast i pirinač mekan, ali još uvek al dente.
Kada je rižoto gotov, sklonite tiganj sa vatre i dodajte rendani parmezan. Dobro promešajte da se sve sjedini i postigne kremasta tekstura. Po ukusu dodajte so i biber. Rižoto pospite svežim peršunom i odmah servirajte dok je topao.
Saveti:
Možete dodati povrće (poput pečuraka, graška, tikvica) ili meso (piletina, morski plodovi) za varijacije.
Ako želite bogatiji ukus, možete koristiti pola maslinovog ulja, a pola putera.
Uživajte u svom rižotu!
Bonus video:
Možda vas zanima:
TRIKOVI ZA SAVRŠEN RIŽOTO Biće kremast i slasan umesto suv i bezukusan
Jednostavni trikovi doprineće da rižoto bude kremast i sočan.
RIŽOTO SA BUNDEVOM Lagano, a zasitno jelo, u savršenom spoju sa omiljenom sezonskom namirnicom
Neodoljivi rižoto nestaće sa stola odmah, a greje dušu i telo.
RIŽOTO SA PEČURKAMA I KAČKAVALJEM Posni ručak koji budi sva čula, a pojede se u slast
Savršen spoj pirinča sa pečurkama i biljnim kačkavaljem, a držaće vas dugo sitim.
RIŽOTO SA PILETINOM Aromatično jelo koje će vas dugo držati sitim, a osvaja od prvog zalogaja
Sočno jelo od mesa i povrća, svaki zalogaj je raj za nepca.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)