SVIMA ĆE USPETI Klasičan rižoto se pravi za tili čas i lako kombinuje sa raznim sosevima, definitivno vas neće razočarati

Izvor: Ana Klikovac

16:03

Kulinarski globus 0

Ako želite bogatiji ukus, možete koristiti pola maslinovog ulja, a pola putera...

rižoto
Shutterstock

Evo jednostavnog recepta za klasični rižoto:

Sastojci:

  • 300g pirinča (najbolje arborio ili neki drugi pirinač za rižoto)
     
  • 1 glavica crnog luka
  •  
  • 2 čena belog luka
     
  • 1 l pileće ili posne supe (ako koristite kocku, pazite da je rastvorite u vodi)
  •  
  • 100ml belog vina (opciono, ali dodaje odličan ukus)
     
  • 2 kašike maslinovog ulja ili 50g putera
     
  • 50g rendanog parmezana (po želji)
     
  • so i biber po ukusu
     
  • svež peršun (opciono, za dekoraciju)

Priprema:

Pripremite supu. Stavite je na laganu vatru da bude topla tokom pripreme rižota. Sitno iseckajte crni i beli luk. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje ili puter na srednjoj vatri. Dodajte crni luk i pržite ga dok ne postane staklast, oko 3-4 minuta. Zatim dodajte beli luk i pržite još minut.

U tiganj dodajte pirinač i dobro ga promešaj sa lukom, pržeći ga još oko 2 minuta, dok ne postane blago staklast. Ako koristite vino, sada je trenutak da ga sipate. Pustite da vino ispari, mešajući povremeno.

Počnite da dodajete toplu supu u pirinač, po malo, čineći to u manjim količinama. Svaki put kada pirinač upije tečnost, dodajte još malo supe. Ovaj proces traje oko 18-20 minuta, dok rižoto ne postane kremast i pirinač mekan, ali još uvek al dente.

Kada je rižoto gotov, sklonite tiganj sa vatre i dodajte rendani parmezan. Dobro promešajte da se sve sjedini i postigne kremasta tekstura. Po ukusu dodajte so i biber. Rižoto pospite svežim peršunom i odmah servirajte dok je topao.

Saveti:

Možete dodati povrće (poput pečuraka, graška, tikvica) ili meso (piletina, morski plodovi) za varijacije.
Ako želite bogatiji ukus, možete koristiti pola maslinovog ulja, a pola putera. 

 

Uživajte u svom rižotu!

 

Bonus video:

 

@moja.trpeza Veganska vitaminska eksplozija Sastojci: 1 vez blitve 150g crvene paprike 100g šargarepe 100g crnog luka 100g crvenog luka 200ml paradajz sosa 100g krompira 150g pirinča So Ulje Priprema: 1. Očistite blitvu, obarite i stavite u hladnu vodu. 2. U tiganju dinstajte crni i crveni luk, šargarepu, krompir i papriku. 3. Kada povrće omekša, začinite po ukusu, dodajte pirinač i vodu, pa kuvajte dok ne omekša. 4. Ohlađenu smesu rasporedite na pleh, prekrivenu blitvom. 5. Zapečite 15 minuta na 180°C i uživajte u ukusnoj veganskoj piti! #mojatrpeza #trpeza #recept #veganskahrana #fypシ゚ #fypシ゚viral #goviral #foryoupage❤️❤️ ♬ original sound - Moja Trpeza

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Tagovi:

Komentari (0)

Loading