IMAM BALDI Turski specijalitet sa zanimljivom istorijskom pričom, a pogodan i za post

Ivana Pavlović

11:30

Kulinarski globus 0

Imam baldi je savršeni turski delikates sa dugom tradicijom i zanimljivom istorijskom pričom o nastanku njegovog imena. Naime, legenda kaže da je u porobljenom Konstantinopolju imam pao s minareta kada je osetio miris ovog ukusnog jela. Reč je o punjenom patlidžanu koji se zapeče u rerni. Može da se jede u danima posta jer mu je glavni sastojak povrće. Ovo jelo se jede hladno ili toplo, kao glavno jelo ili predjelo.

imam baldi
Shutterstock

Potrebno je:

  • 1 kg plavog patlidžana
  • 3 paradajza
  • 2 dl soka od paradajza
  • 4 čena crnog luka
  • 2 dl maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat šećera, cimeta, peršuna i mirođije

Priprema: 
Patlidžane prepolovite po dužini, sredinu sa semenkama izdubite i odstranite kašikom tako da dobijete patlidžane koji podsećaju na lađe. Posolite ih i ostavite da odstoje neko vreme kako bi pustili vodu. Za to vreme propržite na ulju crni luk koji ste prethodno iseckali. Dodajte iseckan beli luk i paradajz, a zatim začinite mirođijom i peršunom. Dodajte so, biber, malo cimeta i šećera. Ako želite, možete da dodate i malo ljute papričice. Patlidžane isperite vodom i poređajte u vatrostalnu činiju ili pleh. Pripremljenim nadevom ih napunite i prelijte najpre maslinovim uljem, a potom sokom od paradajza. Pecite u rerni oko 40 minuta dok se lepo ne zapeče.

@moja.trpeza Borovnica napitak Sastojci: 200 g borovnica 1 limun 1 čaša vode 1 kašika meda Priprema: U blender staviti borovnice, isceđeni sok od limuna, vodu i med. Blendirati dok se ne dobije ujednačen napitak. Konzumirati jednu čašu dnevno za osveženje i zdravlje. #mojatrpeza #trpeza #sokodborovnice #kuhinjarecepti #viralvideos #videoviral #foryoupage #fouryou ♬ original sound - Moja Trpeza

Možda vas zanima:

tiramisu

TIRAMISU Italijanski klasik sa kafom za prave ljubitelje slatkiša i omiljenog napitka

11:00

17 februar, 2025

Kulinarski globus

Sočan, aromatičan, lako se pravi… Zato je jedan od najomiljenijih italijanskih deserata u svetu. U prevodu „tiramisu“ znači „oraspoloži me“, a naziv je dobio zbog kafe i kakaoa koji sadrže kofein. Originalan kolač je okruglog oblika, ali se odomaćio i četvrtasti. Najteži tiramisu, koji je imao malo više od tri tone, napravljen je u Đemona del Frijuli 2015. godine, a najduži od 273,5 metra su napravili studenti škole kuvanja u Milanu 2019. godine.

Komentari (0)

Loading