NAPRAVITE NAJBOLJI KREM BRULE I TO KOD KUĆE Biće sočan i neodoljiv, gosti će biti oduševljeni

Ivana Pavlović

13:30

Kulinarski globus 0

Čuveni francuski desert raspametiće i one izbirljive.

krem brule
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 ml mleka
  • 1 šipka vanile
  • 1 dl šećera
  • 3 jaja
  • 3 žumanca
  • 1 dl braon šećera
  • korica narandže po želji

Priprema:

Rernu zagrejte na 150 stepeni. Isecite šipku vanile po dužini na pola, oštrim nožem. Semenke istresite u srednju šerpu, pa dodajte slatku pavlaku, mleko i šećer. Kuvajte 3 do 5 minuta, na srednjoj vatri, uz neprestano mešanje. Onda skinite sa vatre i ostavite da odstoji 15 minuta. Umešajte proceđena i umućena žumanca. Krem podelite u 7 vatrostalnih posuda. U pleh sa šoljama sipajte vruću vodu, do polovine. Onda pokrijte pleh alufolijom. Pecite pola sata, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni. Iz pleha izvadite šolje, pa ostavite da se prohlade.Pospite prah šećerom površinu svakog krema i pecite 30 do 60 sekundi, dok se ne otopi. Onda ostavite krem brule u fižideru. 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading