PAO DE LO DE OVAR Sunđerasta poslastica iz Portugalije koja osvaja ukusom od 1700.godine

Ivana Pavlović

11:00

Kulinarski globus 0

Jednostavna i neodoljiva, bićete oduševljeni.

pao de lo de ovar
Shutterstock

Potrebno je:

  • 9 jaja sobne temperature
  • 250 g šećera
  • 1¼ kašičice vanile
  • 200 g višenamenskog brašna
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice soli

Priprema

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje. U jednoj posudi umutite jaja sobne temperature, sve dok ne postanu svetla. Lagano dodajte šećer pa mutite još 5 minuta dok smesa ne postane gusta i penasta. Zatim umutite vanilu. U zasebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, pa sipajte preko umućenih jaja. Izlijte u pleh obložen papirom za pečenje, pa ravnomerno rasporedite. Pecite oko 10 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, pa smanjite, a zatim smanjite temperaturu na 177 stepeni i pecite još 25-30 minuta. Čačkalicom proverite da li je gotovo. Tortu okrenite naopako pa ostavite da se skoro potpuno ohladi oko jedan i po do dva sata. Pažljivo je izvadite iz kalupa pa pustite da se potpuno ohladi na rešetki. Služite sa šećerom u prahu ili šlagom i bobicama.

Možda vas zanima:

esterhazi torta

ESTERHAZI TORTA Nazvana po grofu, spor oko nje i dalje traje, a ulepšaće svaki važni događaj

18:30

10 jul, 2025

Slatki kutak

Čuvenu poslasticu osmislili su budimpeštanski poslastičari krajem 19. veka, a nazvana je po grofu Esterhaziju. Do dana današnjeg vodi se sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je „licenca“ za tortu. Od kvalitetnih sastojaka, svečana i raskošna, savršena za sve specijalne prilike i slavsku trpezu. Iako čuvena šara na torti iziskuje preciznost, sav trud u pripremi ove poslastice će se isplatiti.

Komentari (0)

Loading