ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet

Ivana Pavlović

19:00

Kulinarski globus 0

Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade

baklava sa orasima
Shutterstock

Potrebno je:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 400 g šećera
  • 300 g oraha
  • 100 ml ulja
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 1 limun

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Orahe sameljite, a pleh obložite pek-papirom. Na dno pleha stavite 2 kore, poprskajte ih uljem, pa nanesite malo mlevenih oraha. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Završite sa 2 kore koje ćete samo poprskati uljem. Isecite baklavu. Pecite dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi, a za to vreme pravite sirup. U jednu šerpu stavite šećere i 300 ml vode, pa zakuvajte. Kad proključa, dodajte sok od jednog limuna. Vrućim sirupom prelijte hladnu baklavu. Ostavite par sati da baklava upije sirup. Prijatno!

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading