ORIGINALNI RECEPT ZA BAKLAVU SA ORASIMA Može imati i 70 kora, a obožava je ceo svet
Poslastica koju voli ceo svet, a najpopularnija je u Turskoj, na Bliskom istoku i Balkanu prvi put je napravljena 1473. godine, u periodu Mehmeda Osvajača. Smatra se da se najbolja baklava pravi u gradu Gazijantep, odakle potiču i najbolji majstori za baklave. Ova slatka pita može imati i do 70 vrlo tankih kora, a pravi se s različitim sastojcima, od oraha, lešnika do pistaća, maka, čokolade
Potrebno je:
- 500 g tankih kora za pitu
- 400 g šećera
- 300 g oraha
- 100 ml ulja
- 2 kesice vanilinog šećera
- 1 limun
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Orahe sameljite, a pleh obložite pek-papirom. Na dno pleha stavite 2 kore, poprskajte ih uljem, pa nanesite malo mlevenih oraha. Ponavljajte postupak sve dok ne utrošite materijal. Završite sa 2 kore koje ćete samo poprskati uljem. Isecite baklavu. Pecite dok ne porumeni, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi, a za to vreme pravite sirup. U jednu šerpu stavite šećere i 300 ml vode, pa zakuvajte. Kad proključa, dodajte sok od jednog limuna. Vrućim sirupom prelijte hladnu baklavu. Ostavite par sati da baklava upije sirup. Prijatno!
Možda vas zanima:
BAKLAVA SA ORASIMA PO STAROM BOSANSKOM RECEPTU Biće mekana i sočna, nema ko će joj odoleti
Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.
BAKLAVA SA ORASIMA Po tradicionalnom receptu, biće sočna i topiće se u ustima, a trik je u ovome
Neodoljiva baklava idealna je za sve svečane prilike, kao i slavsku trpezu.
POSNA BAKLAVA Po starom bosanskom receptu, desert na kome su odrasle generacije
Sočna i mekana, idealna za sve svečane prilike.
BAKLAVA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju
Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)