ITALIJANSKA PARMIĐANA NA POSNI NAČIN Svaki zalogaj je raj za nepca, ručak kao stvoren za leto

Ivana Pavlović

14:30

Kulinarski globus 0

Služite toplo.

posna parmiđana
Shutterstock

Potrebno je:

  • 3 patlidžana
  • 800g konzerviranog oljuštenog paradajza
  • so
  • sveže mleveni crni biber
  • 9 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk
  • 1 beli luk
  • 1 kašičica origana
  • 1/2 šolje svežeg bosiljka
  • 200 g posnog sira
  • 1/4 šolje prezli

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Propržite seckan luk, beli luk i origano na zagrejanom maslinovom ulju. Onda dodajte seckani pelat, so i biber i seckani sveži bosiljak. Kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, uz povremeno mešanje. Sečen patlidžan posolite i premažite maslinovim uljem. Pecite ga nekoliko minuta u zagrejanom tiganju, sve dok ne porumeni.Vatrostalnu posudu premažite uljem pa joj dodajte sloj paradajz sosa. Nanesite jedan sloj patlidžana pa pospite posnim sirom. Umešajte paradajz sos i sloj patlidžana. Ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Na kraju obilno pospite prezlama pa pecite oko pola sata. 

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading