TURSKI PIDE Zbog ovih čamčića od domaćeg testa ćete zaboraviti na picu

Ivana Pavlović

13:00

Kulinarski globus 0

Savršena za večeru, samo dodajte sos po želji.

pide
Shutterstock

Potrebno je:

Za turski pide:

  • 850 + 50 g brašna
  • 400 ml mleka
  • 10 g suvog kvasca
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 2 jaja

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U malo toplog mleka razmutite kvasac sa šećerom i kašikom brašna te ostavite da se aktivira. U činiji stavite pomešajte 400 g brašna i so. Onda sipajte mleko, ulje (ostavite 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedno belance i nadošli kvasac. Umesite testo koje se ne lepi za ruke. Premažite preostalim uljem, pa ga malo premesite i pustite sat vremena da naraste. Zatim premesite testo pa ga podelite na 8 delova. Oblikujte u loptu svaki deo. Dodajte nadev po želji, pa rubove samo presavijte prema unutra, a krajeve testa utisnite da dobijete oblik čamca. Ostavite da odstoje oko pola sata. Onda premažite rubove žumancima. Pecite pide 15-20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

 

Možda vas zanima:

pide

TURSKI PIDE SA SIROM Čamčići od domaćeg testa zbog kojih ćete zaboraviti na picu

18:09

10 oktobar, 2023

Kulinarski globus

Kada posete Tursku, većina turista ne zna šta pre da proba - baklave, ratluk, dondurmu (sladoled), kebab, alvu - spisak je dugačak. Ono što bi svakako trebalo da probate jesu pide, tradicionalno tursko jelo koje je s vremenom postalo ulična hrana, a koje mnogi nazivaju turskom picom. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca sa savijenim ivicama testa. Nadevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, spanać, jaja, juneće meso...

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading