TURSKI PIDE Zbog ovih čamčića od domaćeg testa ćete zaboraviti na picu
Savršena za večeru, samo dodajte sos po želji.
Potrebno je:
Za turski pide:
- 850 + 50 g brašna
- 400 ml mleka
- 10 g suvog kvasca
- 100 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašika soli
- 2 jaja
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U malo toplog mleka razmutite kvasac sa šećerom i kašikom brašna te ostavite da se aktivira. U činiji stavite pomešajte 400 g brašna i so. Onda sipajte mleko, ulje (ostavite 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedno belance i nadošli kvasac. Umesite testo koje se ne lepi za ruke. Premažite preostalim uljem, pa ga malo premesite i pustite sat vremena da naraste. Zatim premesite testo pa ga podelite na 8 delova. Oblikujte u loptu svaki deo. Dodajte nadev po želji, pa rubove samo presavijte prema unutra, a krajeve testa utisnite da dobijete oblik čamca. Ostavite da odstoje oko pola sata. Onda premažite rubove žumancima. Pecite pide 15-20 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Možda vas zanima:
TURSKA PICA BOLJA OD ONE KLASIČNE Tradicionalni recept za Lohmadžun
Ako volite picu, ovu ćete obožavati. Mleveno meso daje poseban šmek, zato najbolje stavite duplu meru.
TURSKI PIDE SA SIROM Čamčići od domaćeg testa zbog kojih ćete zaboraviti na picu
Kada posete Tursku, većina turista ne zna šta pre da proba - baklave, ratluk, dondurmu (sladoled), kebab, alvu - spisak je dugačak. Ono što bi svakako trebalo da probate jesu pide, tradicionalno tursko jelo koje je s vremenom postalo ulična hrana, a koje mnogi nazivaju turskom picom. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca sa savijenim ivicama testa. Nadevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, spanać, jaja, juneće meso...
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)