TURSKI PIDE SA SIROM Čamčići od domaćeg testa zbog kojih ćete zaboraviti na picu
Kada posete Tursku, većina turista ne zna šta pre da proba - baklave, ratluk, dondurmu (sladoled), kebab, alvu - spisak je dugačak. Ono što bi svakako trebalo da probate jesu pide, tradicionalno tursko jelo koje je s vremenom postalo ulična hrana, a koje mnogi nazivaju turskom picom. Obično se pravi u obliku dugačkog, uskog čamca sa savijenim ivicama testa. Nadevi mogu da budu različiti, pa se tako često stavljaju sir, spanać, jaja, juneće meso...
Sastojci:
1 dl vode
1 dl mleka
1 kašičica šećera
1 kašika kvasca
1 kašičica soli
2 kašike ulja
400 g brašna
Za punjenje:
200 g sira
1 jaje
2 kašike seckanog svežeg peršuna
2-3 prstohvata tucane ljute paprike
Priprema:
U mlako mleko i mlaku vodu stavite šećer i suvi kvasac. Kada kvasac naraste, dodajte jaje, ulje, so i brašno. Zamesite testo i ostavite ga da raste 45 minuta. Za to vreme napravite punjenje. U posudi izmešajte sir, jaje, seckani peršun, mleveni biber i tucanu papriku. Nadošlo testo podelite na šest delova. Svaki deo razvaljajte u elipsasti oblik dužine 15-18 cm. Na testo stavite dve kašike fila. Na oba kraja razvaljanog testa spojte prstima ivice testa da dobijete oblik čamčića. Staviti na pleh, ostavite da stoji 10 minuta. Pomešajte kašičicu vode i kašičicu ulja, pa premažite testo i pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)