VANVREMENSKA SAHER TORTA Čokoladna rapsodija sa džemom koja tera vodu na usta
Ako volite čokoladne poslastice, ovu tortu ćete obožavati.
Potrebno je:
Za koru:
- 6 jaja
- 150 g putera
- 130 g čokolade s udelom 55% kakaoa
- 100 g šećera
- 100 g prah šećera
- 140 g brašna
- 1 vanila štapić
Za fil:
- 200 g džema od kajsija
Za preliv:
- 200 g šećera
- 125 ml vode
- 150 g čokolade s udelom 55% kakaoa
Priprema
Rernu zagrejte na 170 stepeni. Prvo odvojite žumanca od belanca. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom, a u zasebnoj puter sa žumancima. Smesi sa žumancima dodajte otopljenu čokoladu. Prosejte brašno, pa promešajte i dodajte prethodno umućena belanca. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Izvadite i pustite 20 minuta da se prohladi, pa presecite biskvit horizontalno, na pola, da dobijete dve kore. Na jednu koru premažite džem, pa preklopite drugom korom. U šerpi skuvajte čokoladu, vodu i šećer. Ostavite da se prohladi, pa time prelijte tortu. Ostavite u frižideru da odstoji preko noći.
Možda vas zanima:
SAHER TORTA Raskošna poslastica ukusa koji se pamti, za savršen vikend
Osvežavajuća čokoladna poslastica za prave sladokusce.
SAHER TORTA Donosimo vam originalni recept za neodoljivu čokoladnu poslasticu
Kremasta i sočna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
DANIJELINA SAHER TORTA U SAVRŠENOM SPOJU DŽEMA I ČOKOLADE Savršena za svaku svečanost
Napravite čuvenu austrijsku poslasticu po receptu Danijele Šoškić iz Požarevca.
SAHER TORTA Očaravajuća poslastica osmišljena 1832.godine za kneza, u sočnom spoju čokolade sa džemom
Osmislio je 1832.godine Franc Saher za kneza Klemensa fon Meterniha.
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)