VANVREMENSKA SAHER TORTA Čokoladna rapsodija sa džemom koja tera vodu na usta

Ivana Pavlović

15:00

Kulinarski globus 0

Ako volite čokoladne poslastice, ovu tortu ćete obožavati.

saher torta
Shutterstock

Potrebno je:

Za koru:

  • 6 jaja
  • 150 g putera
  • 130 g čokolade s udelom 55% kakaoa
  • 100 g šećera
  • 100 g prah šećera
  • 140 g brašna
  • 1 vanila štapić

Za fil:

  • 200 g džema od kajsija

Za preliv:

  • 200 g šećera
  • 125 ml vode
  • 150 g čokolade s udelom 55% kakaoa

Priprema

Rernu zagrejte na 170 stepeni. Prvo odvojite žumanca od belanca. U jednoj posudi umutite belanca sa šećerom, a u zasebnoj puter sa žumancima. Smesi sa žumancima dodajte otopljenu čokoladu. Prosejte brašno, pa promešajte i dodajte prethodno umućena belanca. Izlijte u pleh obložen pek papirom. Pecite 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 170 stepeni. Izvadite i pustite 20 minuta da se prohladi, pa presecite biskvit horizontalno, na pola, da dobijete dve kore. Na jednu koru premažite džem, pa preklopite drugom korom. U šerpi skuvajte čokoladu, vodu i šećer. Ostavite da se prohladi, pa time prelijte tortu. Ostavite u frižideru da odstoji preko noći.

Ovo niste znali o belom luku

 

 

Možda vas zanima:

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading