GRČKI MEDENJACI KOJE ĆETE ZAVOLETI Melomakarona slatka i fina
Brzo se jede koliko je ukusna.
Melomakarona
Sastojci:
Za sirup:
500 ml vode
800 g šećera
3 štapića cimeta
3 karanfilića
1 pomorandža
Za smesu - prvi deo:
1 kg brašna
200 g griza
Drugi deo:
400 g soka od pomorandže
180 ml maslinovog ulja
2-3 kašičice cimeta
400 ml ulja
50 g šećera u prahu
1/2 kašičice karanfilića u prahu
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1 kašičica sode bikarbone
rendana kora 2 pomorandže
Priprema:
Sve sastojke za sirup sjedinite. Potom ih prokuvajte, a čim smesa počne da ključa, pomerite s ringle i dodajte 150 g meda. Ostavite da se ohladi nekoliko sati. Sirup treba biti hladan, a kolač vruć. Smesa: Sjedinite prvi i drugi deo pa zatim dodajte u posudu gde su ulja. Mešajte lagano, ali ne mnogo, da ne bi izašla ulja iz testa. Pravite zatim loptice i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečene, vruće, stavljajte u sirup, okrenite ih s obe strane pa ih izva dite. Odozgo ih malo poprskajte medom i vrlo malo pospite sitnim seckanim ili mlevenim orasima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)