GRČKI MEDENJACI KOJE ĆETE ZAVOLETI Melomakarona slatka i fina

Alo.rs

18:00

Kulinarski globus 0

Brzo se jede koliko je ukusna.

GRČKI MEDENJACI KOJE ĆETE ZAVOLETI Melomakarona slatka i fina
Shutterstock

Melomakarona

Sastojci:

Za sirup:

 500 ml vode

800 g šećera

3 štapića cimeta

3 karanfilića

1 pomorandža

Za smesu - prvi deo:

1 kg brašna

200 g griza

Drugi deo:

400 g soka od pomorandže

180 ml maslinovog ulja

2-3 kašičice cimeta

400 ml ulja

50 g šećera u prahu

1/2 kašičice karanfilića u prahu

1/4 kašičice muskatnog oraščića

1 kašičica sode bikarbone

rendana kora 2 pomorandže

Priprema:

Sve sastojke za sirup sjedinite. Potom ih prokuvajte, a čim smesa počne da ključa, pomerite s ringle i dodajte 150 g meda. Ostavite da se ohladi nekoliko sati. Sirup treba biti hladan, a kolač vruć. Smesa: Sjedinite prvi i drugi deo pa zatim dodajte u posudu gde su ulja. Mešajte lagano, ali ne mnogo, da ne bi izašla ulja iz testa. Pravite zatim loptice i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečene, vruće, stavljajte u sirup, okrenite ih s obe strane pa ih izva dite. Odozgo ih malo poprskajte medom i vrlo malo pospite sitnim seckanim ili mlevenim orasima.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading