GRČKI MEDENJACI KOJE ĆETE ZAVOLETI Melomakarona slatka i fina
Brzo se jede koliko je ukusna.
Melomakarona
Sastojci:
Za sirup:
500 ml vode
800 g šećera
3 štapića cimeta
3 karanfilića
1 pomorandža
Za smesu - prvi deo:
1 kg brašna
200 g griza
Drugi deo:
400 g soka od pomorandže
180 ml maslinovog ulja
2-3 kašičice cimeta
400 ml ulja
50 g šećera u prahu
1/2 kašičice karanfilića u prahu
1/4 kašičice muskatnog oraščića
1 kašičica sode bikarbone
rendana kora 2 pomorandže
Priprema:
Sve sastojke za sirup sjedinite. Potom ih prokuvajte, a čim smesa počne da ključa, pomerite s ringle i dodajte 150 g meda. Ostavite da se ohladi nekoliko sati. Sirup treba biti hladan, a kolač vruć. Smesa: Sjedinite prvi i drugi deo pa zatim dodajte u posudu gde su ulja. Mešajte lagano, ali ne mnogo, da ne bi izašla ulja iz testa. Pravite zatim loptice i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Pečene, vruće, stavljajte u sirup, okrenite ih s obe strane pa ih izva dite. Odozgo ih malo poprskajte medom i vrlo malo pospite sitnim seckanim ili mlevenim orasima.
Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.
Možda vas zanima:
BOSANSKI KLASIK KOJI NESTAJE IZ ŠERPE Napravite sogan-dolmu kao iz kafane
Luk ovde zamenjuje listove kupusa ili vinove loze, pa je jelo posebnog ukusa i izgleda
SPECIJALITET CRNOGORSKE KUHINJE Podgorički popeci, vrhunski užitak
Podgorički popeci su veoma poznato crnogorsko jelo, specijalitet crnogorske kuhinje
TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere
Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.
PIŠINGER TORTA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE Hrskave oblande i svilenkasti fil
Ukrasiće svaku svečanu trpezu.
BAKINE ŽERBO KOCKE BUDE SVA ČULA Izgledaju elegantno, mirišu domaće i tope se u ustima
Nema ko će ostati na samo jednom parčetu.
Komentari (0)