JESTE LI ČULI ZA ŽGVACET? Ovo jelo je najpopularnije u Istri, a postaće i u vašem domu

Alo.rs

11:00

Kulinarski globus 0

Sos je očaravajući.

JESTE LI ČULI ZA ŽGVACET? Ovo jelo je najpopularnije u Istri, a postaće i u vašem domu
Shutterstock

Istarski žgvacet

Sastojci:

Za žgvacet:

600 g piletine

2 veće glavice crnog luka

400 g paradajza

400 ml vina

10 ml maslinovog ulja

3 čena belog luka

struk peršuna

vlašac, majčina dušica

so, biber

malo vode

Za fuže:

500 g brašna

2 jaja

150 ml vode

2 kašike ulja

1 kašičica soli

Priprema:

Piletinu isecite na komade. Crni i beli luk, peršun i vlašac sitno iseckajte. Na vrućem ulju propržite piletinu, pa dodajte crni luk i promešajte da luk pusti miris. Ulijte vino, začinite, poklopite i dinstajte na slaboj temperaturi. Kada luk postane zlatnast, dodajte paradajz, beli luk pa opet promešajte. U toku dinstanja dodajte vodu, a na kraju dodajte peršun, vlašac i majčinu dušicu. Služite uz flekice, njoke, testeninu ili neku drugu vrstu priloga.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading