JESTE LI ČULI ZA ŽGVACET? Ovo jelo je najpopularnije u Istri, a postaće i u vašem domu

Alo.rs

11:00

Kulinarski globus 0

Sos je očaravajući.

JESTE LI ČULI ZA ŽGVACET? Ovo jelo je najpopularnije u Istri, a postaće i u vašem domu
Shutterstock

Istarski žgvacet

Sastojci:

Za žgvacet:

600 g piletine

2 veće glavice crnog luka

400 g paradajza

400 ml vina

10 ml maslinovog ulja

3 čena belog luka

struk peršuna

vlašac, majčina dušica

so, biber

malo vode

Za fuže:

500 g brašna

2 jaja

150 ml vode

2 kašike ulja

1 kašičica soli

Priprema:

Piletinu isecite na komade. Crni i beli luk, peršun i vlašac sitno iseckajte. Na vrućem ulju propržite piletinu, pa dodajte crni luk i promešajte da luk pusti miris. Ulijte vino, začinite, poklopite i dinstajte na slaboj temperaturi. Kada luk postane zlatnast, dodajte paradajz, beli luk pa opet promešajte. U toku dinstanja dodajte vodu, a na kraju dodajte peršun, vlašac i majčinu dušicu. Služite uz flekice, njoke, testeninu ili neku drugu vrstu priloga.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

revani

REVANI JE KLASIK KOJI NIKO NE ODBIJA Priprema je jednostavna, a govori 5 jezika

13:30

9 april, 2024

Kulinarski globus

Revani je tradicionalni kolač od griza natopljen šećernim sirupom (šerbetom), vrlo sladak, sočan i neponovljivog ukusa. Najčešće se poslužuje sečen na kocke ili rombove i ukrašen seckanim pistaćima. Ovaj kolač prisvajaju i Turci i Grci, a prema Tini Vaserman, ekspertu jevrejske kuhinje, originalni recept može da se pripiše i Jevrejima koji su posle migrirali u Tursku 1492. Prvobitno nazvan tishpishti, preimenovan je u Revani u čast istoimenog turskog pesnika 16. veka. Ovaj fenomenalan kolač idealan je za sve prilike, podseća na koh, a jedinstven je i drugačiji.

profiterole

PROFITEROLE Italijanski desert koji podseća na princes krofne a osvaja ukusom

19:00

23 mart, 2024

Kulinarski globus

Tradicionalan italijanski desert profiterole sastoje se od čokoladnog peciva punjenog šlagom ili kremom za pecivo, a prelivene su čokoladnim sosom. Italijanski kuvar Popelini je predstavio ovaj gurmanski desert na francuskom dvoru tokom vladavine Henrija II i Katarine de Mediči iz Francuske. Slične našim princes-krofnama, neodoljive, kremaste i jedinstvene, nestaće brzinom svetlosti kada ih poslužite ukućanima i gostima.

Komentari (0)

Loading