JESTE LI ČULI ZA ŽGVACET? Ovo jelo je najpopularnije u Istri, a postaće i u vašem domu

Izvor: Alo.rs

11:00

Kulinarski globus 0

Sos je očaravajući.

JESTE LI ČULI ZA ŽGVACET? Ovo jelo je najpopularnije u Istri, a postaće i u vašem domu
Shutterstock

Istarski žgvacet

Sastojci:

Za žgvacet:

600 g piletine

2 veće glavice crnog luka

400 g paradajza

400 ml vina

10 ml maslinovog ulja

3 čena belog luka

struk peršuna

vlašac, majčina dušica

so, biber

malo vode

Za fuže:

500 g brašna

2 jaja

150 ml vode

2 kašike ulja

1 kašičica soli

Priprema:

Piletinu isecite na komade. Crni i beli luk, peršun i vlašac sitno iseckajte. Na vrućem ulju propržite piletinu, pa dodajte crni luk i promešajte da luk pusti miris. Ulijte vino, začinite, poklopite i dinstajte na slaboj temperaturi. Kada luk postane zlatnast, dodajte paradajz, beli luk pa opet promešajte. U toku dinstanja dodajte vodu, a na kraju dodajte peršun, vlašac i majčinu dušicu. Služite uz flekice, njoke, testeninu ili neku drugu vrstu priloga.

Ako su vam se svideli recepti, pročitajte više na našoj viber zajednici, kao i na našem Instagram nalogu, gde vas čekaju omiljeni slatkiši, slaniši i druga iznenađenja za naše verne čitaoce.

gozleme

TURSKE PALAČINKE SE TOPE U USTIMA Pojedete ih ujutru i siti ste do večere

19:00

23 novembar, 2025

Kulinarski globus

Gozleme potiču iz ruralnih delova Anadolije. Sam naziv vuče poreklo od reči goz, što znači oko ili mrlja, a označava tamne mrlje koje se pojavljuju na testu tokom pečenja, što je ono što testo čini karakterističnim. Prave se lako od jednostavnih namirnica koje ima svaka domaćica, a savršene su za doručak ili večeru. Podsećaju na picu ili deblje palačinke, a filuju se sa različitim nadevima: spanaćem, krompirom, sirom ili mlevenim mesom.

Komentari (0)

Loading