DANAS JE SVETSKI DAN PASTE Proslavite ga uz omiljeni bolonjeze po receptu italijanskog kuvara Đenara Kontalda
Svetski dan paste se obeležava 25. oktobra. Pasta je vekovima omiljena hrana širom sveta, a mi vam dajemo recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda.

Zanimljivosti o testenini:
* Postoji oko 33 vrste paste
* Testo za testeninu se pravi od brašna durum pšenice.
* Svaki Italijan godišnje pojede preko 27 kg paste.
* Italija izvozi oko 1,7 miliona tona testenina godišnje.
Dajemo vam recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda. Živi u Londonu i ima svoj restoran italijanske kuhinje, objavio je tri kuvara i snima kulinarske emisije, a kod nas možete da ga gledate na kanalu „24kitchen“.
Pasta bolonjeze
Sastojci:
400 g špageta
200 g mlevene junetine
200 g mlevene svinjetine
200 ml crnog vina
150 g pančete (seckana na kockice)
50 ml maslinovog ulja
1 crni luk (naseckan)
1 stabljika celera (sitno naseckana)
1 šargarepa (sitno naseckana)
2 kašičice koncentrata paradajza
200 ml bujona (pileće supe)
1 kašika putera
Priprema:
Špagete skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Zagrejte maslinovo ulje i puter u tiganju, dodajte luk, celer, šargarepu i pančetu i mešajte na tihoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od paradajza razredite sa 100 ml supe i pomešajte sa mesom. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko dva sata. Povremeno promešajte dodavajući ostatak bujona. Sklonite sa šporeta i pomešajte sa skuvanim špagetama.

HRSKAVI ITALIJANSKI KANTUČINI Neodoljivi keksići sa bademom koji super idu uz kafu ili čaj
Čuveni italijanski keksići sa bademom iz Toskane peku se dvaput kako bi bili što hrskaviji. Savršeno idu uz kafu ili čaj, a mogu da zamene desert ili užinu. Priprema je krajnje jednostavna, a ukus neodoljiv.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica u sočnom spoju sa višnjama, ukusa koji se pamti
Osvežavajuća i voćna, nema ko će ostati na samo jednom parčetu.

LUDLAB TORTA Čuvena mađarska poslastica sa višnjama koja budi sva čula
Kremasta i sočna, uzećete parče više.

BALA BAJANA Tradicionalni brazilski desert koji se topi u ustima
Prave se brzo i lako, a ukus je čista fantazija.

MASONICA Stari crnogorski specijalitet za savršen doručak
Služite toplo.
Komentari (0)