DANAS JE SVETSKI DAN PASTE Proslavite ga uz omiljeni bolonjeze po receptu italijanskog kuvara Đenara Kontalda

Vesna Vukadinović

16:11

Kulinarski globus 0

Svetski dan paste se obeležava 25. oktobra. Pasta je vekovima omiljena hrana širom sveta, a mi vam dajemo recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda.

pasta
Shutterstock

Zanimljivosti o testenini:

* Postoji oko 33 vrste paste

* Testo za testeninu se pravi od brašna durum pšenice.

* Svaki Italijan godišnje pojede preko 27 kg paste.

* Italija izvozi oko 1,7 miliona tona testenina godišnje.

Dajemo vam recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda. Živi u Londonu i ima svoj restoran italijanske kuhinje, objavio je tri kuvara i snima kulinarske emisije, a kod nas možete da ga gledate na kanalu „24kitchen“.   

Pasta bolonjeze

Sastojci:

400 g špageta

200 g mlevene junetine

200 g mlevene svinjetine

200 ml crnog vina

150 g pančete (seckana na kockice)

50 ml maslinovog ulja

1 crni luk (naseckan)

1 stabljika celera (sitno naseckana)

1 šargarepa (sitno naseckana)

2 kašičice koncentrata paradajza

200 ml bujona (pileće supe)

1 kašika putera

Priprema:

Špagete skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Zagrejte maslinovo ulje i puter u tiganju, dodajte luk, celer, šargarepu i pančetu i mešajte na tihoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od paradajza razredite sa 100 ml supe i pomešajte sa mesom. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko dva sata. Povremeno promešajte dodavajući ostatak bujona. Sklonite sa šporeta i pomešajte sa skuvanim špagetama.

doner kebab

DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti

16:06

19 novembar, 2024

Kulinarski globus

Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.

Komentari (0)

Loading