DANAS JE SVETSKI DAN PASTE Proslavite ga uz omiljeni bolonjeze po receptu italijanskog kuvara Đenara Kontalda
Svetski dan paste se obeležava 25. oktobra. Pasta je vekovima omiljena hrana širom sveta, a mi vam dajemo recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda.
Zanimljivosti o testenini:
* Postoji oko 33 vrste paste
* Testo za testeninu se pravi od brašna durum pšenice.
* Svaki Italijan godišnje pojede preko 27 kg paste.
* Italija izvozi oko 1,7 miliona tona testenina godišnje.
Dajemo vam recept za bolonjeze poznatog italijanskog kuvara Đenara Kontalda. Živi u Londonu i ima svoj restoran italijanske kuhinje, objavio je tri kuvara i snima kulinarske emisije, a kod nas možete da ga gledate na kanalu „24kitchen“.
Pasta bolonjeze
Sastojci:
400 g špageta
200 g mlevene junetine
200 g mlevene svinjetine
200 ml crnog vina
150 g pančete (seckana na kockice)
50 ml maslinovog ulja
1 crni luk (naseckan)
1 stabljika celera (sitno naseckana)
1 šargarepa (sitno naseckana)
2 kašičice koncentrata paradajza
200 ml bujona (pileće supe)
1 kašika putera
Priprema:
Špagete skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Zagrejte maslinovo ulje i puter u tiganju, dodajte luk, celer, šargarepu i pančetu i mešajte na tihoj vatri oko 10 minuta, dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od paradajza razredite sa 100 ml supe i pomešajte sa mesom. Smanjite vatru, poklopite i ostavite da se krčka oko dva sata. Povremeno promešajte dodavajući ostatak bujona. Sklonite sa šporeta i pomešajte sa skuvanim špagetama.
BORŠČ Ruska supa koja jača imunitet u trenu, a boju duguje ovom povrću
Ruski specijalitet poznat po intenzivnoj crvenoj boji, kao stvoren za hladne dane.
DONER KEBAB Turski specijalitet je savršen kec u rukavu, za ručak koji se pamti
Ime je dobio od reči „doner“ koja potiče od turskog glagola „donmek“, što znači „okrenuti se“. Meso se peče satima na ražnju i seče kada postane hrskavo. Prvobitno se pravilo samo od jagnjetine i služilo na tanjiru. Vremenom je počelo da se služi u lepinji, prilagođavajući na taj način recept uličnoj prodaji. Ređanjem tankih mariniranih šnicli od jagnjetine, piletine ili drugog mesa na uspravni ražnjić dobije se znatno zanimljiviji ukus. U grčkoj verziji se služi kao giros, pa se dodaje pomfrit, paradajz, crni luk i caciki salata.
FANTASTIČNO VARIVO NA BOSANSKI NAČIN Pikantan gulaš, preukusan, a podiže snagu do maksimuma
Razgalite se, okrepite i zagrejte ovim zdravim ručkom
AMERIČKE PALAČINKE PO ORIGINALNOM RECEPTU Sočne i slatke, a idealne za lepo druženje sa prijateljima
Originalno se služe sa javorovim sirupom i šlagom, a možete da dodate umesto toga lešnik krem, med ili prilog po želji.
HALONGOTOR Švedski kolačići sa džemom koji sjajnu idu uz čaj ili kafu
Švedski tradicionalni kolačići postoje još od 1960 ih, a prave se krajnje jednostavno.
Komentari (0)