CUREKI Grčka pletenica za prave sladokusce, a klasik bez premca
Idealna za doručak ili užinu, prste da poližete.
![cureki](/data/images/2024-06-24/91871_cureki_f.jpg?timestamp=1719180000)
Potrebno je
- 500 g brašna
- 200 ml toplog mleka
- 100 g šećera
- 2 jaja
- 75 g maslaca, omekšalog
- 10 g suvog kvasca
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica vanilin šećera
- kora jednog narandže
- 1 jaje za premazivanje
- bademi za posipanje (opciono)
Priprema:
U maloj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, mahlepi, vanilin šećer i narandžinu koru. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i omekšali maslac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Podelite testo na tri jednaka dela, oblikujte pletenicu i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da naraste još 30 minuta. Premažite pletenicu umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.
![brigadero](/data/images/2024-06-27/92231_shutterstock-2405218737_f.jpg)
BRIGADERO Brazilski kolačići bez kojih nijedna proslava ne može da prođe, a tope se u ustima
Supruga brigadira Eduarda Gomeza napravila je ove ukusne kuglice od kondenzovanog mleka i kakao praha, po čemu su i dobili ime.
![meksička supa od kukuruza](/data/images/2024-06-26/92151_shutterstock-2433915299_f.jpg)
MEKSIČKA SUPA OD KUKURUZA Krepi organizam u trenu, a budi sva čula
Drugačija i aromatična, za pravo uživanje.
![samosa](/data/images/2024-06-12/90536_shutterstock-2159316021_f.jpg)
SAMOSA Indijski hrskavi specijalitet u spoju sa sočnim punjenjem, koji nestaje sa stola odmah
Aromatično jelo oduševiće i one izbirljive.
![uskrs](/data/images/2024-05-04/86860_trpeza_f.jpg)
HRISTOS VOSKRESE! Trpeza želi svojim čitaocima srećan Uskrs!
Želimo vam obilje mira, radosti i ljubavi u ovom svetom prazniku
![milfoj](/data/images/2024-05-03/86743_milfoj-2306966643_f.jpg)
MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima
Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.
Komentari (0)