CUREKI Grčka pletenica za prave sladokusce, a klasik bez premca

Ivana Pavlović

09:00

Kulinarski globus 0

Idealna za doručak ili užinu, prste da poližete.

cureki
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g brašna
  • 200 ml toplog mleka
  • 100 g šećera
  • 2 jaja
  • 75 g maslaca, omekšalog
  • 10 g suvog kvasca
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • kora jednog narandže
  • 1 jaje za premazivanje
  • bademi za posipanje (opciono)

Priprema:
U maloj posudi pomešajte toplo mleko, kvasac i 1 kašičicu šećera. Ostavite da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. U velikoj posudi pomešajte brašno, preostali šećer, mahlepi, vanilin šećer i narandžinu koru. Dodajte aktivirani kvasac, jaja i omekšali maslac. Mesite testo dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-2 sata, dok se ne udvostruči. Podelite testo na tri jednaka dela, oblikujte pletenicu i stavite je na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite da naraste još 30 minuta. Premažite pletenicu umućenim jajetom i pospite bademima. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne porumeni.

 

milfoj

MILFOJ Neodoljivi francuski desert koji miriše na vanilu, a topi se u ustima

09:02

3 maj, 2024

Kulinarski globus

Francuski specijalitet u savršenom spoju baršunastog krema, hrskavih korica i opojne vanile. Poznat pod imenom Napoleon, milfoj u bukvalnom prevodu znači „1000 listova“. Smatra se da je Francuz Pjer la Varen prvi put opisao recept 1651. godine. Ovaj desert se nekada spremao u 720 slojeva dok ta cifra danas dostiže i 2.048. Postoje i slane varijante sa sirom i spanaćem, kakve se prave u Italiji, ali ova slatka je neodoljiva.

Komentari (0)

Loading