LJUTA TURŠIJA OD GROŽĐA Ako volite pikantno i začinjeno, postaće vam omiljena salata

Ivana Pavlović

13:00

Sezonski recepti 0

Ljuta turšija raspametiće one izbirljive.

turšija od grožđa
Shutterstock

Potrebno je

  • 1 kg grožđa (crveno ili belo)
  • 1 l vode
  • 200 ml sirćeta (9%)
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 3-4 čena belog luka (sitno iseckani)
  • 1-2 ljute paprike (po ukusu, sitno iseckane)
  • 1 kašičica crnog bibera u zrnu
  • 1 kašičica semena senfa (opcionalno)
  • lovorov list (po želji)

Priprema:
Operite grožđe i pažljivo odstranite peteljke. Ako su bobice veće, možete ih prepoloviti. Sterilizujte teglu (ili tegle) u kojoj ćete čuvati turšiju. Možete je oprati vrućom vodom i ostaviti da se osuši ili staviti u rernu na 100 stepeni na 10-15 minuta.
U šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer, seckani beli luk, ljute paprike, biber u zrnu, seme senfa i lovorov list. Kuvajte na srednjoj vatri dok se so i šećer ne otope. Zatim ostavite da se ohladi. U pripremljenu teglu stavljajte grožđe, prelivajući ga pripremljenom marinadom. Kada su sve bobice stavljene, prelijte ih preostalom marinadom tako da budu potpuno potopljene. Dobro zatvorite teglu. Ostavite turšiju na tamnom i hladnom mestu (ili u frižideru) da odstoji najmanje 1-2 nedelje pre konzumiranja, kako bi se ukusi proželi.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading