LJUTA TURŠIJA OD GROŽĐA Ako volite pikantno i začinjeno, postaće vam omiljena salata
Ljuta turšija raspametiće one izbirljive.
Potrebno je
- 1 kg grožđa (crveno ili belo)
- 1 l vode
- 200 ml sirćeta (9%)
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 3-4 čena belog luka (sitno iseckani)
- 1-2 ljute paprike (po ukusu, sitno iseckane)
- 1 kašičica crnog bibera u zrnu
- 1 kašičica semena senfa (opcionalno)
- lovorov list (po želji)
Priprema:
Operite grožđe i pažljivo odstranite peteljke. Ako su bobice veće, možete ih prepoloviti. Sterilizujte teglu (ili tegle) u kojoj ćete čuvati turšiju. Možete je oprati vrućom vodom i ostaviti da se osuši ili staviti u rernu na 100 stepeni na 10-15 minuta.
U šerpi pomešajte vodu, sirće, so, šećer, seckani beli luk, ljute paprike, biber u zrnu, seme senfa i lovorov list. Kuvajte na srednjoj vatri dok se so i šećer ne otope. Zatim ostavite da se ohladi. U pripremljenu teglu stavljajte grožđe, prelivajući ga pripremljenom marinadom. Kada su sve bobice stavljene, prelijte ih preostalom marinadom tako da budu potpuno potopljene. Dobro zatvorite teglu. Ostavite turšiju na tamnom i hladnom mestu (ili u frižideru) da odstoji najmanje 1-2 nedelje pre konzumiranja, kako bi se ukusi proželi.
Možda vas zanima:
CVEKLA Najbolja salata za kišne dane, jača imunitet u trenu, a ukusa koji priča priče
Zdrava i ukusna slana zimnica oboriće s nogu sve koji budu probali.
DOMAĆA TURŠIJA Ni malo ne zaostaje za onom kupovnom, a mnogo zdravija
Odlična za imunitet, a osvaja na prvi zalogaj.
MAĐARICA Imamo najbolji recept za kolač koji svI u Srbiji obožavaju
Klasik koji se ne odbija, za sve svečane prilike i važne događaje.
MUSAKA OD KUKURUZA U neodoljivoj kombinaciji sastojaka, za neponovljiv ukus
Sočno jelo nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
SAVETI ZA NAJBOLJI ČIZKEJK Ovu grešku većina pravi i zato bude gnjecav umesto sočan
Fenomenalan kolač pravi se lako, ali ipak postoje neke cake koje čine da bude savršen, mekan i sočan.
MAFINI SA PILETINOM Klasik na slani način koji greje dušu i telo
Ako volite klasične mafine, njihovu slanu verziju ćete obožavati.
NIJE SVAKI KESTEN JESTIV Ova vrsta samo služi za dekoraciju i veoma je štetna za ljude, čak otrovna
Popularna jesenja namirnica od koje se prave brojne poslastice, po vrsti može da bude jestiva i dekorativna, pa je važno znati razliku.
Komentari (0)