FRANCUSKI KROASAN Dodajte ujutru uz šoljicu kafe, imaćete osećaj kao da ste kod Ajfelovog tornja
Mirisni i vazdušasti, osetićete duh Pariza u svakom zalogaju.
Potrebno je
Za testo:
- 280 g brašna
- 50 g šećera
- 1/3 kocke kvasca
- 120 ml toplog mleka
- 120 ml tople vode
- 220 g putera
- malo soli
Za premaz
- 1 jaje
- 1 kašika vode
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. U jednoj posudi pomešajte toplo mleko i toplu vodu. Dodajte komad kvasca, promešajte i pustite da odstoji oko 10 minuta da se kvasac aktivira i postane penast. Zasebno u posudi pomešajte prosejano brašno, so i šećer. Dodajte aktivirani kvasac pa zamesite testo. Onda mesite na pobrašnjenoj površini pet minuta. Treba da postane elastično i glatko. Onda ga vratite u činiju i prekrijte providnom folijom. Ostavite najmanje jedan sat u frižideru, a možete i preko noći. Između dva lista papira za pečenje stavite komad putera pa oklagijom razvucite. Potom razvaljajte testo u veći pravougaonik. U sredinu testa stavite puter pa preklopite testom. Onda ga ponovo oklagijom razvaljajte i preklopite na 3 dela: prvo levu stranu, pa desnu, da dobijete manji pravugaonik. Pustite još pola sata da se testo ohladi. Još dva puta ponovite savijanje testa tako da na kraju dobijete lisnato testo hladeći ga po pola sata između svakog savijanja. Posle trećeg savijanja, ponovo ga ostavite u frižideru najmanje sat vremena. Oblikujte kroasane Zatim razvaljajte testo ali da ne bude mnogo tanko i isecite ga na trouglove, pa svaki trougao urolajte tako da naravno dobijete izgled kroasana. Na pleh obložen pek papirom poređajte kroasane, pa ih prekrijte providnom folijom i ostavite tako bar 2 sata. Premažite ih umućenim jajetom sa vodom. Pecite kroasane oko 20 minuta, na 200 stepeni, dok ne porumene. Pustite da se prohlade, pa služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
PUŽIĆI SA MAKOM Neodoljivo pecivo koje se odlično slaže sa šoljicom kafe
Napravite ih za doručak, a biće savršene i za večeru.
POSNE CIMET ROLNICE Slatko pecivo koje nikoga neće ostaviti ravnoduđnim, a nimalo ne zaostaje za originalom
Savršeno se slažu sa kafom ili čajem, a mogu da se jedu i u danima posta.
DOMAĆE KIFLICE Umesite ih za doručak, a savršene su i za večeru
Mekane kao duša, a sočne, odlično se slažu sa jogurtom.
POSNI KROASANI Ukusni, vazdušasti i mekani kao duša, a sjajno idu uz kafu
Sočni i neutralnog ukusa, sjajno se slažu sa raznim slanim i slatkim prilozima.
NEODOLJIVI ITALIJANSKI GULAŠ Recept pevačice Ane Bekute od kog će vam poći voda na usta
Pevačica Ana Bekuta je poznata po svojim pesmama bez kojih ne može da prođe nijedno narodno veselje, ali i po svojim jelima za koje se uvek traži recept, koji pevačica nesebično deli. Inače, Ana Bekuta za sve decenije postojanja na javnoj sceni nije promenila svoje ponašanje, iako važi za jednu od najvećih zvezda na našim prostorima. Ona ne krije da redovno obilazi pijace, ali i da ne zazire od bliskog susreta s ljudima kao mnoge njene koleginice. Najnormalnija je stvar ići na pijacu. To nije nikakav bauk. Štaviše, ja baš volim da idem na pijacu. Volim taj šareniš tamo, prirodu, voće povrće... - rekla je Ana. Iako je na posebnom režimu ishrane i vodi računa o tome šta jede, za svoje goste voli da spremi italijanski gulaš.
SAVRŠEN DODATAK ZA TESTO Biće mekano, ukusno i imaće savršenu teksturu
Dodajte ovu namirnicu u testo i videćete razliku u ukusu.
PAŠTICADA PONOS DALMACIJE Sočna rapsodija od mesa koja budi sva čula
Specijalitet savršen za svečane prilike i slavsku trpezu.
UMESITE DOMAĆI HLEB Savršen za doručak, a biće ukusan i za večeru
Mekan kao duša, nestaće sa stola odmah.
PICA Italijanski specijalitet savršen za lepo veče sa prijateljima, prste da poližete
Sočan klasik italijanske kuhinje dugo će vas držati sitim, nema ko će ostati na jednom parčetu.
Komentari (0)