NAJBOLJE IZ PEKARE Domaće pecivo koje ćete obožavati, zamirisaće cela kuća

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Slasni burek, pužići ili kroasan, nećete da pogrešite šta god da odaberete.

pužići sa makom
Shutterstock


Pužići sa makom
Sastojci:

  • 250 ml mleka
  • 1 kockica kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 4 kašike ulja
  • 1 jaje
  • oko 500 g brašna
  • 1 limun - rendana korica

Za nadev:

  • 250 g mlevenog maka
  • 1 dl mleka
  • 150 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 limun - rendana korica

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Razmrvljeni kvasac stavite u mlako mleko, pa dodajte šećer i promešajte, stavite jaje, ulje, vanilin šećer, so i rendanu limunovu koru. Dobro promešajte pa polako dodajte brašno i zamesite glatko testo. Podelite ga u dve jufke i pustite da udvostruči zapreminu. Za to vreme pravite nadev. Mleku dodajte šećer i vanilin šećer, zagrevajte uz mešanje dok se šećer ne istopi, a mleko ne bude toplo. Rendanu limunovu koru dodajte maku, pa prelijte mlekom i promešajte. Testo rastanjite na debljinu od 1 cm, pa premažite polovinom nadeva, urolajte i secite na debljinu 2 cm. Postupak ponovite i sa drugom jufkom i polovinom nadeva. Naređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite pužiće oko 15 do 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Kroasan sa čokoladom
Potrebno je:

  • 1 kg brašna T-500
  • 200 ml mleka
  • 200 g vode
  • 250 g jogurta
  • 250 g margarina
  • 1,5 kesica kvasca
  • 1 kašika meda
  • 2 kašičice soli
  • 50 ml ulja

Fil:

  • 200 g čokolade
  • 4 kašike ulja

Priprema:

Sipajte kvasac u toplu vodu da se aktivira. Brašno, mleko, vodu, jogurt, med, so i ulje stavite u posudu pa dodajte nadošli kvasac i umesite testo. Ostavite testo sa strane na toplom da poveća zapreminu. Na radnu površinu pospite brašno pa premesite testo i podelite na 8 loptica. Istopljenim margarinom premažite svaku lopticu, sem poslednje, pa ih ređajte jednu na drugu. Razvucite na debljinu pola cm pa isecite testo na trouglove. Savijte u oblik kroasana pa ređajte u pleh obložen margarinom. Zatim svaki kroasan premažite margarinom. Ostavite na toplom pa prebacite u rernu. Pecite kroasane sa čokoladom 20 minuta na 220 stepeni. Pečene kroasane ostavite da se malo prohlade pa umačite u istopljenu čokoladu. 

Burek sa mesom

  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 1/2 kg tankih kora
  • so, biber
  • ulje
  • 200 ml vode

Priprema:

Prvo ispržite sitno seckan crni luk pa mu dodajte mleveno meso. Sve zajedno propržite. Posolite i  pobiberite. Premažite tepsiju uljem pa je prekrijte korom. Tri kore zgužvajte kao harmoniku pa prekrijte dno tepsije. Zatim malo pouljite i poprskajte vodom. Prekrijte sa druge tri kore zgužvane, takođe pouljene i poprskane vodom. Tako i treći red pa ubacite trećinu mesa, a zatim isto kao prvi put tri reda kora pa meso, kore, dok sve ne potrošite. Prekrijte korom i premažite uljem burek i pecite ga oko 50 minuta na 200 stepeni.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading