BOEM TORTA Starinska kremasta poslastica sa lešnicima, ukusa koji se ne zaboravlja
Kraljica svake svečane trpeze, podseća na Reformu ali drugačija i kremasta.
Potrebno je
Za kore:
- 12 belanaca
- 150 grama šećera
- 250 grama pečenih mlevenih lešnika
- 2 kašike kakao praha
Za žuti fil:
- pola litra mleka
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 2 kesice vanil-šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
Za crni fil:
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 5 štangli čokolade
- 200 grama maslaca
Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 štangle čokolade
Priprema:
Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešajte, pa izlijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Biskvit ostavite da se prohladi, pa isecite na tri kore. Za žuti fil umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i vanilin šećer, pa kašikom mešajte uz postepeno dodavanje brašna. Razmutite gustin u malo odvojenog mleka, pa umešajte u fil. Zatim ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre, dodajte fil, pa skuvajte kao puding. Ostavite da se hladi, a za to vreme spremite crni fil. Penasto umutite žumanca i šećer, pa stavite da se kuvaju na pari. Pri kraju dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, pa sklonite s vatre. Ostavite da se hladi, pa prohlađenom filu dodajte istopljen i umućen maslac. Prvu koru premažite žutim filom, pa crnim filom, pa ponovo stavite koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru. Za glazuru pomešajte šećer s vodom i stavite na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Odmah prelijte preko torte i ostavite da se hladi i stegne. Bon appetit!
Možda vas zanima:
TORTA KRALJICE MARIJE Poslastica sa orasima koju je vladarka pravila i poklanjala siromašnoj deci
Kraljicu Mariju Karađorđević, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima., a za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.
MOKRA ČOKOLADNA TORTA Jeftina poslastica skupog ukusa koja miriše na ljubav
Neodoljiva i ukusna, a pravi se od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kuhinji.
PAO DE LO DE OVAR Portugalska sunđerasta poslastica koja očarava od 1700.godine
Jednostavan recept od jaja, brašna i šećera uspeće svima, a uživaćete u svakom zalogaju.
MEDOVIK Čuvena poslastica sa medom raspametiće i one koji ne vole slatko, ukusa koji priča priče
Jedna od najlepših ruskih torti ukrasiće svaku svečanu i slavsku trpezu.
TORTA KRALJICE MARIJE Poslastica sa orasima koju je vladarka pravila i poklanjala siromašnoj deci
Kraljicu Mariju Karađorđević, obožavali su zbog neposrednog kontakta sa običnim ljudima., a za praznike je pravila ovu fenomenalnu tortu sa orasima i poklanjala siromašnoj deci.
RIŽOTO SA BUNDEVOM Lagano, a zasitno jelo, u savršenom spoju sa omiljenom sezonskom namirnicom
Neodoljivi rižoto nestaće sa stola odmah, a greje dušu i telo.
DODAJTE OVU NAMIRNICU U PASULJ Nema nadimanja ni gasova, a nije soda bikarbona
Provereni trik koji rešava problem u trenu, a vi možete da uživate u omiljenom obroku.
TOPLA SALATA SA PEČENIM POVRĆEM Zagrejaće vam dušu i telo, a odlično se slaže sa jelima od mesa
Sočna i drugačija, a orašasti plodovi joj daju poseban šmek.
STARINSKI ROLAT SA DŽEMOM Jeftina poslastica skupog ukusa od koje će vam poći voda na usta
Fenomenalan desert budi sva čula, a priprema je jednostavna.
Komentari (0)