BOEM TORTA Starinska kremasta poslastica sa lešnicima, ukusa koji se ne zaboravlja

Ivana Pavlović

09:00

Sezonski recepti 0

Kraljica svake svečane trpeze, podseća na Reformu ali drugačija i kremasta.

boem torta
Shutterstock

Potrebno je
Za kore:

  • 12 belanaca
  • 150 grama šećera
  • 250 grama pečenih mlevenih lešnika
  • 2 kašike kakao praha

Za žuti fil:

  • pola litra mleka
  • 6 žumanaca
  • 70 grama šećera
  • 2 kesice vanil-šećera
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike gustina

Za crni fil:

  • 6 žumanaca
  • 70 grama šećera
  • 5 štangli čokolade
  • 200 grama maslaca

Za glazuru:

  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike vode
  • 3 štangle čokolade

Priprema:
Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešajte, pa izlijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Biskvit ostavite da se prohladi, pa isecite na tri kore. Za žuti fil umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i vanilin šećer, pa kašikom mešajte uz postepeno dodavanje brašna. Razmutite gustin u malo odvojenog mleka, pa umešajte u fil. Zatim ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre, dodajte fil, pa skuvajte kao puding. Ostavite da se hladi, a za to vreme spremite crni fil. Penasto umutite žumanca i šećer, pa stavite da se kuvaju na pari. Pri kraju dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, pa sklonite s vatre. Ostavite da se hladi, pa prohlađenom filu dodajte istopljen i umućen maslac. Prvu koru premažite žutim filom, pa crnim filom, pa ponovo stavite koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru. Za glazuru pomešajte šećer s vodom i stavite na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Odmah prelijte preko torte i ostavite da se hladi i stegne. Bon appetit!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading