BOEM TORTA Starinska kremasta poslastica sa lešnicima, ukusa koji se ne zaboravlja
Kraljica svake svečane trpeze, podseća na Reformu ali drugačija i kremasta.
Potrebno je
Za kore:
- 12 belanaca
- 150 grama šećera
- 250 grama pečenih mlevenih lešnika
- 2 kašike kakao praha
Za žuti fil:
- pola litra mleka
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 2 kesice vanil-šećera
- 2 kašike brašna
- 2 kašike gustina
Za crni fil:
- 6 žumanaca
- 70 grama šećera
- 5 štangli čokolade
- 200 grama maslaca
Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 štangle čokolade
Priprema:
Za kore umutite belanca sa šećerom u čvrst sneg, pa dodajte mlevene lešnike i kakao. Lagano kašikom sve umešajte, pa izlijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom ili podmazanu. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, najmanje pola sata. Biskvit ostavite da se prohladi, pa isecite na tri kore. Za žuti fil umutite žumanca mikserom, dodajte šećer i vanilin šećer, pa kašikom mešajte uz postepeno dodavanje brašna. Razmutite gustin u malo odvojenog mleka, pa umešajte u fil. Zatim ostatak mleka skuvajte, skinite s vatre, dodajte fil, pa skuvajte kao puding. Ostavite da se hladi, a za to vreme spremite crni fil. Penasto umutite žumanca i šećer, pa stavite da se kuvaju na pari. Pri kraju dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi, pa sklonite s vatre. Ostavite da se hladi, pa prohlađenom filu dodajte istopljen i umućen maslac. Prvu koru premažite žutim filom, pa crnim filom, pa ponovo stavite koru, pa žuti fil, pa crni fil, pa ponovo koru. Za glazuru pomešajte šećer s vodom i stavite na srednju vatru, pa kad se šećer istopi, dodajte čokoladu i mešajte dok se ne istopi. Odmah prelijte preko torte i ostavite da se hladi i stegne. Bon appetit!
Možda vas zanima:
BOEM TORTA Raskošna poslastica prepuna oraha i čokolade, klasik koji nikad ne izlazi iz mode
Savršena za svečanu i slavsku trpezu.
BOEM TORTA Jedini recept koji trebate da znate za raskošnu poslasticu
Kremasta i sočna, za svaku svečanu priliku.
BOEM TORTA Raskošna poslastica kao osmišljena za sve svečane prilike
Fenomenalna i drugačija, za prave sladokusce.
BOEM TORTA Kao stvorena za prazničnu atmosferu, ljubav u svakom zalogaju
Čokoladna i neodoljiva, sve što vam treba za savršen dan.
POSNI SENDVIČ SA TUNJEVINOM Pikantan ukus osvaja sva čula
Možete dodati i kukuruz, masline ili crveni luk ako volite jače ukuse.
PAPRIKE U PAVLACI NA DOMAĆINSKI NAČIN Imamo najbolji recept za omiljeno predjelo, više ga nikada nećete kupovati u prodavnici
Paprika u pavlaci su savršen prilog na vašem stolu. Brzo i lako se spremaju a za bolji ukus potrebne su vam paprike somborke
BRZINSKI RUČAK ZA MEDALJU Krompir koji se sprema za 10 minuta i svi ga obožavaju
Ovo jelo spaja hrskavi krompir, sočne sastojke i kremastu prelivenu smesu, pa na sto dolazi kao pravo malo domaće „zapečeno čudo“
MASALA, ČAJ SA BOSFORA Ubrzava metabolizam, reguliše težinu i jača imunitet, evo kako se pravi
Neobičan čaj koji je kombinacija začina iz Indije i Egipta i toplog mleka čini čuda za imunitet...
BRZO REŠENJE ZA RUČAK ILI VEČERU Fantastična testanina sa tunjevinom, posno jelo koje svi vole
Odaberite omiljenu vrstu testenine, uzmite praziluk, kuvan paradajz ili kečap, konzervu tunjevine i prelep obrok je skoro spreman
Komentari (0)